Busca avançada
Ano de início
Entree


Opinion on the Hurdles and Potential Health Benefits in Value-Added Use of Plant Food Processing By-Products as Sources of Phenolic Compounds

Texto completo
Autor(es):
de Camargo, Adriano Costa ; Schwember, Andres R. ; Parada, Roberto ; Garcia, Sandra ; Marostica Junior, Mario Roberto ; Franchin, Marcelo ; Bismara Regitano-d'Arce, Marisa Aparecida ; Shahidi, Fereidoon
Número total de Autores: 8
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES; v. 19, n. 11, p. 47-pg., 2018-11-01.
Resumo

Plant foods, their products and processing by-products are well recognized as important sources of phenolic compounds. Recent studies in this field have demonstrated that food processing by-products are often richer sources of bioactive compounds as compared with their original feedstock. However, their final application as a source of nutraceuticals and bioactives requires addressing certain hurdles and challenges. This review discusses recent knowledge advances in the use of plant food processing by-products as sources of phenolic compounds with special attention to the role of genetics on the distribution and biosynthesis of plant phenolics, as well as their profiling and screening, potential health benefits, and safety issues. The potentialities in health improvement from food phenolics in animal models and in humans is well substantiated, however, considering the emerging market of plant food by-products as potential sources of phenolic bioactives, more research in humans is deemed necessary. (AU)

Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/15563-9 - Caracterização de novos alvos farmacológicos e estudo da atividade de uma 4-fenil cumarina na diferenciação de linfócitos Th17 no desenvolvimento da doença periodontal
Beneficiário:Marcelo Franchin
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 12/17683-0 - Radiação gama como ferramenta de segurança microbiológica em resíduos agroindustriais e seu efeito nas propriedades antioxidantes avaliadas por testes in vitro e sistemas modelo
Beneficiário:Adriano Costa de Camargo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/00336-4 - Extração assistida por enzimas aplicada a compostos fenólicos insolúveis de subprodutos da uva: potencial antioxidante e bioativide
Beneficiário:Adriano Costa de Camargo
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado