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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

ANÁLISE DE ÓLEOS VOLÁTEIS DE LÚPULO (Humulus lupulus L.) CASCADE E CHINOOK CULTIVADOS SOB CLIMA TROPICAL NO ESTADO DE SÃO PAULO

Texto completo
Autor(es):
Beatriz C. de Souza [1] ; Daniele R. Contin [2] ; Paulo Cezar Vieira [3] ; Fernando B. Da Costa [4]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Ciências Farmacêuticas - Brasil
[2] Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Ciências Farmacêuticas - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Ciências BioMoleculares - Brasil
[4] Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Ribeirão Preto. Departamento de Ciências Farmacêuticas - Brasil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Química Nova; v. 47, n. 3 2024-03-11.
Resumo

Hop (Humulus lupulus L.) is a plant widely used as raw material in global beer production, valued for its aroma, flavor and bittering components. Despite Brazil’s third-place position in global beer production, the country still relies on imported hops. Thus, this study describes the chemical composition and volatile oil content of Cascade and Chinook hop cultivars grown in a tropical area in São Paulo state during 2020 and 2021, as well as imported commercial pellets. Hydrodistillation was employed to extract the oils, which were analyzed using GC-FID and GC-MS techniques. Approximately 40% of the cultivated hop plants exhibited volatile oil content within the expected range. Among the 55 identified compounds, β-myrcene, β-caryophyllene, and α-humulene were the major constituents, and several key compounds contributing to hop aroma were detected. Principal component analysis revealed distinct clustering patterns based on cultivar and harvest year. This study reports the first comparative analysis of hops harvested in different years and the volatile oil composition and content of Chinook hops cultivated in Brazil, making a significant contribution to the fields of agronomy and national beer market. These findings highlight Brazil’s potential to become a major hop producer by implementing proper management practices and suitable technologies. (AU)

Processo FAPESP: 19/21325-1 - Extração e análise de óleos essenciais de cultivares de Humulus lupulus L. (lúpulo, Cannabaceae)
Beneficiário:Beatriz Costa de Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 19/01486-0 - Aclimatação de Humulus lupulus no Brasil: desenvolvimento, fisiologia e metabolômica
Beneficiário:Fernando Batista da Costa
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/11175-2 - Aclimatação de Humulus lupulus no Brasil: desenvolvimento, fisiologia e metabolômica
Beneficiário:Daniele Ribeiro Contin
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico