Busca avançada
Ano de início
Entree


N-acetylcysteine absorption and its potential dual effect improve fitness and fruit yield in Xylella fastidiosa infected plants

Texto completo
Autor(es):
Mostrar menos -
Picchi, Simone C. ; Rebelatto, Daniele ; Martins, Paula M. M. ; Blumer, Silvia ; Mesquita, Geisa L. ; Hippler, Franz W. R. ; Mattos Jr, Dirceu ; Boaretto, Rodrigo M. ; Machado, Marco A. ; Takita, Marco A. ; Coletta-Filho, Helvecio D. ; de Souza, Alessandra A.
Número total de Autores: 12
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Pest Management Science; v. 80, n. 9, p. 11-pg., 2024-05-02.
Resumo

BACKGROUND: Xylella fastidiosa is a multi-host bacterium that can be detected in hundreds of plant species including several crops. Diseases caused by X. fastidiosa are considered a threat to global food production. The primary method for managing diseases caused by X. fastidiosa involves using insecticides to control the vector. Hence, it is necessary to adopt new and sustainable disease management technologies to control not only the insect but also the bacteria and plant health. We demonstrated that N-acetylcysteine (NAC), a low-cost cysteine analogue, is a sustainable molecule that can be used in agriculture to decrease the damage caused by X. fastidiosa and improve plant health. RESULTS: Using 15N-NAC we proved that this analogue was absorbed by the roots and transported to different parts of the plant. Inside the plant, NAC reduced the bacterial population by 60-fold and the number of xylem vessels blocked by bacterial biofilms. This reflected in a recovery of 0.28-fold of the daily sap flow compared to health plants. In addition, NAC-treated citrus variegated chlorosis (CVC) plants decreased the oxidative stress by improving the activity of detoxifying enzymes. Moreover, the use of NAC in field conditions positively contributed to the increase in fruit yield of CVC-diseased plants. CONCLUSION: Our research not only advances the understanding of NAC absorption in plants, but also indicates its dual effect as an antimicrobial and antioxidant molecule. This, in turn, negatively affects bacterial survival while improving plant health by decreasing oxidative stress. Overall, the positive field-based evidence supports the viability of NAC as a sustainable agricultural application. (c) 2024 Society of Chemical Industry. (AU)

Processo FAPESP: 15/22144-0 - Molécula antioxidante no controle de doenças em plantas: o N-acetil-cisteína (NAC)
Beneficiário:Simone Cristina Picchi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa Inovativa em Pequenas Empresas - PIPE
Processo FAPESP: 17/02733-6 - N-acetil-cisteína (NAC): uma molécula antioxidante no controle de doenças bacterianas de plantas
Beneficiário:Simone Cristina Picchi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa Inovativa em Pequenas Empresas - PIPE
Processo FAPESP: 20/07045-3 - Estratégias biotecnológicas e genômicas para qualidade, produtividade e manejo sustentável de citros, café e cana-de-açúcar no estado de São Paulo
Beneficiário:Mariângela Cristofani-Yaly
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Núcleos de Pesquisa Orientada a Problemas em São Paulo
Processo FAPESP: 13/10957-0 - Interação Xylella fastidiosa-inseto vetor-planta hospedeira e abordagens para o controle da clorose variegada dos citros e cancro cítrico
Beneficiário:Alessandra Alves de Souza
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 19/11566-1 - Produtos da linha NAC: combate às doenças de plantas com sustentabilidade agrícola
Beneficiário:Simone Cristina Picchi
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa Inovativa em Pequenas Empresas - PIPE
Processo FAPESP: 14/50880-0 - INCT 2014: de genômica comparativa e funcional e melhoramento assistido de citros
Beneficiário:Marcos Antonio Machado
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático