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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Prediction of Viscosities of Fatty Compounds and Biodiesel by Group Contribution

Texto completo
Autor(es):
Ceriani, Roberta [1] ; Goncalves, Cintia B. [2] ; Coutinho, Joao A. P. [3]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Proc Quim, Fac Engn Quim, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Zootecnia & Engn Alimentos, BR-13635900 Pirassununga - Brazil
[3] Univ Aveiro, Dept Quim, Ctr Invest Mat Ceram & Compositos CICECO, P-3810193 Aveiro - Portugal
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: ENERGY & FUELS; v. 25, n. 8, p. 3712-3717, AUG 2011.
Citações Web of Science: 28
Resumo

In the present work, a group contribution method is proposed for the estimation of viscosity of fatty compounds and biodiesel esters as a function of the temperature. The databank used for regression of the group contribution parameters (1070 values for 65 types of substances) included fatty compounds, such as fatty acids, methyl and ethyl esters and alcohols, tri- and diacylglycerols, and glycerol. The inclusion of new experimental data for fatty esters, a partial acylglycerol, and glycerol allowed for a further refinement in the performance of this methodology in comparison to a prior group contribution equation (Ceriani, R.; Goncalves, C. B.; Rabelo, J.; Caruso, M.; Cunha, A. C. C.; Cavaleri, F. W.; Batista, E. A. C.; Meirelles, A. J. A. Group contribution model for predicting viscosity of fatty compounds. J. Chem. Eng. Data 2007, 52, 965-972) for all classes of fatty compounds. Besides, the influence of small concentrations of partial acylglycerols, intermediate compounds in the transesterification reaction, in the viscosity of biodiesels was also investigated. (AU)

Processo FAPESP: 10/16634-0 - Processos de separação por esgotamento na indústria de óleos e gorduras
Beneficiário:Roberta Ceriani
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular