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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Essential Oils Against Foodborne Pathogens and Spoilage Bacteria in Minced Meat

Texto completo
Autor(es):
Barbosa, Lidiane Nunes ; Mores Rall, Vera Lucia ; Henrique Fernandes, Ana Angelica [1] ; Ushimaru, Priscila Ikeda ; Probst, Isabella da Silva ; Fernandes, Jr., Ary [2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ, Dept Chem & Biochem, Biosci Inst, BR-18618000 Sao Paulo - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ, Dept Microbiol & Immunol, Biosci Inst, IBB UNESP Botucatu, BR-18618000 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOODBORNE PATHOGENS AND DISEASE; v. 6, n. 6, p. 725-728, JUL 2009.
Citações Web of Science: 70
Resumo

The antimicrobial activity of essential oils of oregano, thyme, basil, marjoram, lemongrass, ginger, and clove was investigated in vitro by agar dilution method and minimal inhibitory concentration (MIC) determination against Gram-positive (Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes) and Gram-negative strains (Escherichia coli and Salmonella Enteritidis). MIC(90%) values were tested against bacterial strains inoculated experimentally in irradiated minced meat and against natural microbiota (aerobic or facultative, mesophilic, and psychrotrophic bacteria) found in minced meat samples. MIC(90%) values ranged from 0.05% v/v (lemongrass oil) to 0.46% v/v (marjoram oil) to Gram-positive bacteria and from 0.10% v/v (clove oil) to 0.56% v/v (ginger oil) to Gram-negative strains. However, the MIC(90%) assessed on minced meat inoculated experimentally with foodborne pathogen strains and against natural microbiota of meat did not show the same effectiveness, and 1.3 and 1.0 were the highest log CFU/g reduction values obtained against tested microorganisms. (AU)

Processo FAPESP: 05/56110-2 - Propriedade antimicrobiana de oleos essenciais de plantas condimentares com potencial de uso como aditivo em alimentos.
Beneficiário:Lidiane Nunes Barbosa
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 05/55039-2 - Propriedade antimicrobiana de oleos essenciais de plantas condimentares com potencial de uso como aditivo em alimentos.
Beneficiário:Ary Fernandes Júnior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular