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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

On-line Identification of Minor Flavones from Sugarcane Juice by LC/UV/MS and Post-Column Derivatization

Texto completo
Autor(es):
Colombo, Renata [1] ; Yariwake, Janete H. [1] ; Queiroz, Emerson F. [2] ; Ndjoko, Karine [2] ; Hostettmann, Kurt [2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Quim Sao Carlos, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Geneva, Lab Pharmacognosie & Phytochim, Ecole Pharm Geneve Lausanne, CH-1211 Geneva 4 - Switzerland
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 20, n. 9, p. 1574-1579, 2009.
Citações Web of Science: 12
Resumo

This work describes the on-line characterization of minor flavones from sugarcane (Saccharum officinarum) juice by high-performance liquid chromatography coupled to diode array UV detection and mass spectrometry (LC/UV/MS) using atmospheric pressure chemical ionization-collision-induced dissociation (APCI-CID-MS/MS) and post-column derivatization using UV shift reagents. HPLC-UV analysis with shift reagents provided information about the substitution pattern in the flavonoid skeleton and, combined with MS data, these techniques allowed for the on-line identification of five ``garapa{''} flavones: luteolin-8-C-glucosyl-7-O-glucuronide; tricin-7-O-neohesperoside-4'-O-rhamnoside; tricin-7-O-methylglucuronate-4'-O-rhamnoside; tricin-7-O-methylglucuronide; swertisin, while four other compounds were partially identified as glycosylflavones. Only swertisin (7-O-methylapigenin-6-C-glucoside) was reported previously in sugarcane molasses. (AU)

Processo FAPESP: 00/11645-2 - Analise cromatografica (hplc) dos flavonoides presentes na cana-de-acucar.
Beneficiário:Renata Colombo
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 06/59457-6 - Estudo químico-analítico de plantas medicinais e alimentícias brasileiras por HPLC e SBSE/LC
Beneficiário:Janete Harumi Yariwake
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular