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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Biodegradable Films Based on Blends of Gelatin and Poly (Vinyl Alcohol): Effect of PVA Type or Concentration on Some Physical Properties of Films

Texto completo
Autor(es):
Silva, G. G. D. [1] ; Sobral, P. J. A. [1] ; Carvalho, R. A. [1] ; Bergo, P. V. A. [1] ; Mendieta-Taboada, O. [2] ; Habitante, A. M. Q. B. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, FZEA, Dept Food Engn, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Nacl San Martin, Tarapoto - Peru
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF POLYMERS AND THE ENVIRONMENT; v. 16, n. 4, p. 276-285, OCT 2008.
Citações Web of Science: 40
Resumo

The aim of this work was to develop biodegradable films based on blends of gelatin and poly (vinyl alcohol) (PVA), without a plasticizer. Firstly, the effect of five types of PVA with different degree of hydrolysis (DH) on the physical properties of films elaborated with blends containing 23.1% PVA was studied. One PVA type was then chosen for the study of the effect of the PVA concentration on the mechanical properties, color, opacity, gloss, and water solubility of the films. The five types of PVA studied allowed for films with different characteristics, but with no direct relationship with the DH of the PVA. Therefore, the PVA Celvol (R) 418 with a DH = 91.8% was chosen for the second part, because they produced films with greater tensile strength. The PVA concentration affected all studied properties of films. These results could be explained by the results of the DSC and FTIR analyses, which showed that some interactions between the gelatin and the PVA occurred depending on the PVA concentration, affecting the crystallinity of the films. (AU)

Processo FAPESP: 05/54688-7 - Estudo das interações entre polióis e biopolímeros em filmes comestíveis por espectroscopia de microondas e de infravermelho
Beneficiário:Paulo Victor Albuquerque Bergo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 05/54418-0 - Propriedades mecânicas, cor, opacidade e solubilidade de filmes biodegradáveis à base de blendas de gelatina e PVA
Beneficiário:Gabriela Ghizzi Damasceno da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 05/57781-8 - Desenvolvimento e caracterização de filmes biodegradáveis à base de blendas de gelatina e PVA
Beneficiário:Paulo José do Amaral Sobral
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular