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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effects of drying temperature and relative humidity on the mechanical properties of amaranth flour films plasticized with glycerol

Texto completo
Autor(es):
Tapia-Blácido, Delia Rita [1] ; Sobral, P. J. ; Menegalli, Florencia Cecilia
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Faculdade de Engenharia de Alimentos. Departamento de Engenharia de Alimentos - Brasil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Brazilian Journal of Chemical Engineering; v. 22, n. 2, p. 249-256, Apr.-Jun. 2005.
Área do conhecimento: Ciências Agrárias - Ciência e Tecnologia de Alimentos
Assunto(s):Aromatizantes   Biofilmes   Plantas   Amaranthus
Resumo

Biofilms are made of biopolymers. In the casting technique, biofilms are obtained by the drying of a polymer suspension in the final stage of processing. The aim of the present paper was to analyze the effect of this drying process on the mechanical properties of films produced with amaranth flour. Variables considered include glycerol content (30, 35 and 40%, g/g dry flour) and air-drying conditions (air temperatures of 30, 40 and 50ºC and relative humidities of 40, 55 and 70%). As amaranth flour films constitute a complex mixture of amylopectin and amylose as well as native protein and lipid, certain unexpected results were obtained. The toughest films were obtained at the lowest temperature and the lowest relative humidity (30ºC, 40%). (AU)

Processo FAPESP: 02/13045-8 - Biofilmes e coberturas à base de amaranto, Amaranthus cruentus, para seu uso em alimentos
Beneficiário:Delia Rita Tapia Blácido
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado