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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Nutritional Quality of Sorghum Seeds: Storage Proteins and Amino Acids

Texto completo
Autor(es):
Vendemiatti, Ariane [1] ; Ferreira, Renato Rodrigues [2] ; Gomes, Luiz Humberto [1] ; Medici, Leonardo Oliveira [3] ; Azevedo, Ricardo Antunes [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Escola Super Agr Luiz de Queiroz, Dept Genet, BR-13400970 Piracicaba, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Ctr Energia Nucl Agr, Lab Melhoramento Plantas, Piracicaba, SP - Brazil
[3] Univ Fed Rural Rio de Janeiro, Dept Ciencias Fisiol, Seropedica, RJ - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Biotechnology; v. 22, n. 4, p. 377-397, 2008.
Citações Web of Science: 6
Resumo

One sorghum commercial genotype (MASSA 03) and nine ICRISAT high-lysine genotypes from India were analyzed for storage protein content, distribution profile, and soluble amino acid concentrations. Storage proteins fraction were extracted and separated by SDS-PAGE. Soluble amino acids contents were determined by HPLC. Variations in intensity and appearance and disappearance of protein bands were observed among the sorghum genotypes suggesting genetic variability. Amino acid profile also indicated large variations in the amino acid concentrations. The high lysine and threonine soluble concentrations observed in the seeds of the sorghum genotypes encouraged the use of these genotypes as potential food source due to the better balanced amino acids profile. (AU)

Processo FAPESP: 04/16039-4 - Entendendo o metabolismo de lisina em cereais
Beneficiário:Ricardo Antunes de Azevedo
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático