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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

HPLC microfractionation of flavones and antioxidant (radical scavenging) activity of Saccharum officinarum L.

Texto completo
Autor(es):
Fabiana C. Vila [1] ; Renata Colombo [2] ; Tatiana O. de Lira [3] ; Janete H. Yariwake [4]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Instituto de Química de São Carlos - Brasil
[2] Universidade de São Paulo. Instituto de Química de São Carlos - Brasil
[3] Universidade de São Paulo. Instituto de Química de São Carlos - Brasil
[4] Universidade de São Paulo. Instituto de Química de São Carlos - Brasil
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 19, n. 5, p. 903-908, 2008-00-00.
Resumo

The antioxidant activity of sugarcane (Saccharum officinarum L.) juice towards DPPH reagent was determined (EC50) and the main compounds with radical scavenging activity in juice and leaves extracts were identified by HPLC-UV/PAD analysis combined with HPLC microfractionation monitored by TLC using β-carotene and DPPH as the detection reagents. In sugarcane leaves, luteolin-8-C-(rhamnosylglucoside) (1) was the most important compound with radical scavenging activity; in sugarcane juice, the flavones diosmetin-8-C-glucoside (2), vitexin (3) schaftoside (9), isoschaftoside (10) and 4',5'-dimethyl-luteolin-8-C-glucoside (11) were the most relevant compounds. The content of juice flavonoids (0.241 ± 0.001 mg total flavonoids/mL juice), comparable to other food sources of flavonoids, suggest the potential of sugarcane as a dietary source of natural antioxidants. However, the low antioxidant ability of sugarcane juice (EC50 = 100.2 ± 2.6 g L-1) also points to the need for further studies about the dietary intake of sugarcane flavonoids and its effects on human health. (AU)

Processo FAPESP: 02/00493-2 - Estudo cromatografico e da atividade antioxidante de flavonoides em plantas medicinais e alimenticias brasileiras: padronizacao de medicamentos fitoterapicos e avaliacao de novos antioxidantes naturais
Beneficiário:Janete Harumi Yariwake
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular