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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Viscoelastic and rheological properties of nanocomposite-forming solutions based on gelatin and montmorillonite

Texto completo
Autor(es):
Coronado Jorge, Manuel Fernando [1] ; Caicedo Flaker, Christian Humberto [2] ; Nassar, Samira Fernandes [2] ; Freitas Moraes, Izabel Cristina [2] ; Quinta Barbosa Bittante, Ana Monica [2] ; do Amaral Sobral, Paulo Jose [2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Nacl San Martin, Fac Ingn Agroind, Tarapoto - Peru
[2] Univ Sao Paulo, FZEA, Dept Food Engn, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 120, p. 81-87, JAN 2014.
Citações Web of Science: 21
Resumo

Interested in developing gelatin-based nanocomposites using a spreading technique, this research aimed to study the effect of nanoparticles concentration on the rheological properties of nanocomposite-forming solutions (NFS) based on gelatin and montmorillonite (MMT). The NFS were produced with 5 and 8 g gelatin/100 g NFS; 30 g glycerol/100 g gelatin and 0, 5, 10 and 15 g MMT/100 g gelatin. Rheological tests were carried out in an AR2000 rheometer. Also, the dispersions of MMT in water were analyzed to determine the pH, the mean diameter, and the zeta-potential. The MMT concentration affected significantly the mean diameter of the dispersed nanoparticles, but only affected the zeta-potential for the 5% gelatin system. The MMT dispersions presented Newtonian behavior with low viscosity. The NFS presented viscoelastic behavior. The sol-gel and gel-sol transition temperatures were affected by the MMT concentration. Moreover, the NFS in the sal domain presented a non-Newtonian behavior affected by the MMT concentration. (C) 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 10/50643-7 - Implantação de complexo multiusuário de pesquisa do programa de pós-graduação em Engenharia de Alimentos da FZEA/USP
Beneficiário:Paulo José do Amaral Sobral
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/53992-5 - EMU: aquisição de microscópio eletrônico de varredura para pesquisas em microestrutura de matérias primas e produtos da agroindústria e de (bio)materiais
Beneficiário:Paulo José do Amaral Sobral
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 11/15784-1 - Estudo da dispersão da nanopartícula em água e seu efeito nas propriedades de filmes nanocompósitos de gelatina
Beneficiário:Christian Humberto Caicedo Flaker
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado