Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of different matrices on probiotic resistance to invitro simulated gastrointestinal conditions

Texto completo
Autor(es):
Casarotti, Sabrina N. [1] ; Todorov, Svetoslav D. [2] ; Penna, Ana Lucia B. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Univ Estadual Paulista, Inst Biociencias Letras & Ciencias Exatas, Dept Engn & Tecnol Alimentos, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Univ Fed Vicosa, Dept Vet, BR-36570000 Vicosa, MG - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: INTERNATIONAL JOURNAL OF DAIRY TECHNOLOGY; v. 68, n. 4, p. 595-601, NOV 2015.
Citações Web of Science: 3
Resumo

In this study, we evaluated the effect of different matrices (MRS, milk and milk with inulin) on the tolerance of probiotic strains (Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12) to simulated conditions similar to those found in the gastrointestinal tract. Both probiotic strains demonstrated a significantly lower viability after exposure to in vitro gastric and intestinal conditions, and B.animalis subsp. lactis BB-12 showed higher survival during the test compared to L.acidophilus La-5 in all tested matrices. Milk and inulin protected probiotics from in vitro gastrointestinal stress. These results suggest that it is critical to formulate the food matrix to be used as probiotic carrier. (AU)

Processo FAPESP: 09/12808-7 - Efeito da associação de culturas láticas sobre a qualidade tecnológica de leites fermentados
Beneficiário:Sabrina Neves Casarotti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado