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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Sporeforming bacteria in beer: Occurrence, diversity, presence of hop resistance genes and fate in alcohol-free and lager beers

Texto completo
Autor(es):
Munford, Allan R. G. ; Alvarenga, Veronica O. ; do Prado-Silva, Leonardo ; Crucello, Aline ; Campagnollo, Fernanda B. ; Chaves, Rafael D. ; Oteiza, Juan M. ; Sant'Ana, Anderson S.
Número total de Autores: 8
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CONTROL; v. 81, p. 126-136, NOV 2017.
Citações Web of Science: 2
Resumo

The aim of this study was to assess the occurrence of sporeforming bacteria in different types of beers (n = 163) and to assess the presence of hor genes in the isolates. Additionally, the study aimed to evaluate the fate of five representative sporeforming bacteria harboring horA and horC genes in alcohol-free and lager beers. Two hundred and sixty (n = 260) sporeforming bacteria belonging to eight different genera were isolated from beers, i.e., Bacillus (n = 118), Paenibacillus (n = 89) and Brevibacillus (n = 41), Lysinbacillus (n = 6), Cohnella (n = 3), Rummeliibacillus (n =1), Alicyclobacillus (n = 1), and Anoxybacillus (n = 1), respectively. A predominance of members within the Bacillus cereus sensu lato (n = 72; 27.1%), followed by B. megaterium (n = 18; 7%), P. validus (n = 16; 6.1%), P. humicus (n = 13; 5%), P. alginolyticus (n = 13; 5%) and Br. brevis (n = 13; 5%) was observed in beer samples analyzed. Only 5% (n =14) out of 260 sporeforming bacterial isolates recovered from beers harbored one or both horA and horC genes. Only one (0.3%) isolate, i.e., Bacillus cereus sensu lato (identified as B. thuringiensis LMQA 206) presented both horA and horC genes. None of the five bacterial sporeforming strains harboring horA or horC genes inoculated was able to grow in the beers throughout the storage period studied, and no spoilage was detected. The results of this study indicated a widespread occurrence of sporeforming bacteria in several types of beers from different brands, highlighting that measures should be taken to reduce the occurrence of sporeforming bacteria considering stability and safety concerns. (C) 2017 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 14/17387-8 - Identificação e análise funcional de novos genes e elementos regulatórios de Salmonella enterica implicados na sobrevivência e persistência em alimentos de baixa atividade de água
Beneficiário:Aline Crucello
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 14/03791-1 - Modelagem estocástica single cell da formação de biofilmes e inativação de Salmonella e Listeria monocytogenes por sanificantes e seus impactos sobre a segurança dos alimentos
Beneficiário:Rafael Djalma Chaves
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 14/14891-7 - Modelagem da inibição de Listeria monocytogenes por bactérias ácido láticas (BAL) em queijos Minas tradicionais
Beneficiário:Fernanda Bovo Campagnollo
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado