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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Green coffee extracts rich in diterpenes - Process optimization of pressurized liquid extraction using ethanol as solvent

Texto completo
Autor(es):
de Oliveira, Naila Albertina [1] ; Cornelio-Santiago, Heber P. [1] ; Fukumasu, Heidge [2] ; de Oliveira, Alessandra Lopes [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Dept Food Engn, Fac Anim Sci & Food Engn, LTAPPN, Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Dept Vet Med, Fac Anim Sci & Food Engn, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 224, p. 148-155, MAY 2018.
Citações Web of Science: 6
Resumo

In this study, a pressurized liquid extraction (PLE) was optimized to obtain green coffee extract rich in cafestol and kahweol diterpenes. The effects of temperature (T) and static time (St) (time of contact between the solvent and the matrix during each cycle or batch) on global yield, cafestol and kahweol concentrations and antioxidant activity were studied. The greatest green coffee extract global yield (9.78%) was obtained at 70 degrees C and 8 min St. PLE at 74 degrees C and 6 min St presented the highest concentration of cafestol (20.08 g/kg extract) in the green coffee extract, whereas, the highest kahweol concentration (25.16 g/kg extract) was obtained at 60 degrees C and 6 min St. The extracts showed high DPPH center dot antioxidant activity, particularly after PLE at 50 degrees C and 8 min St (EC50 1.56 mu g/mL of extract). This extract also presented a high total phenolic content (35.99 mg GAE/g of extract). (C) 2018 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 13/03371-0 - Análise da concentração de compostos bioativos e avaliação da toxicidade aguda in vivo dos diterpenos cafestol e caveol presentes no óleo de grãos de café verdes obtidos por extração supercrítica e por extração com fluido pressurizado.
Beneficiário:Naila Albertina de Oliveira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 10/16665-3 - Extração de óleo de grãos de café verdes por fluido supercrítico, fluido pressurizado e comparação de sua composição com o óleo de café obtido por prensagem dos grãos pelos pequenos produtores do estado de São Paulo - análise da concentração de diterpenos
Beneficiário:Alessandra Lopes de Oliveira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular