Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Brazilian cheeses: A survey covering physicochemical characteristics, mineral content, fatty acid profile and volatile compounds

Texto completo
Autor(es):
Mostrar menos -
Matera, Juliana [1] ; Luna, Aderval S. [2] ; Batista, Diego B. [2] ; Pimentel, Tatiana C. [3] ; Moraes, Jeremias [1] ; Kamimura, Bruna A. [4] ; Ferreira, Marcus Vinicius S. [5] ; Silva, Hugo L. A. [6] ; Mathias, Simone P. [5] ; Esmerino, Erick A. [6] ; Freitas, Monica Q. [6] ; Raices, Renata S. L. [1] ; Quiterio, Simone L. [1] ; Sant'Ana, Anderson S. [4] ; Silva, Marcia C. [1] ; Cruz, Adriano G. [1]
Número total de Autores: 16
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Inst Fed Educ Ciencia & Tecnol Rio de Janeiro IFR, Dept Alimentos, BR-20270021 Rio De Janeiro - Brazil
[2] Univ Estado Rio De Janeiro, DQA, BR-20550013 Rio De Janeiro - Brazil
[3] Inst Fed Parana IFPR, BR-87703536 Paranavai, Parana - Brazil
[4] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci, Fac Food Engn, UNICAMP, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[5] UFRRJ, IT, BR-23890000 Seropedica, RJ - Brazil
[6] Univ Fed Fluminense, Fac Vet, BR-24230340 Niteroi, RJ - Brazil
Número total de Afiliações: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 108, p. 18-26, JUN 2018.
Citações Web of Science: 9
Resumo

Chemical characteristics, mineral levels (Ca, Fe, K, Mg, Na, Zn, Cr, Cu, and Mn), fatty acid profile and volatile compounds of typically Brazilian cheeses (Minas Frescal, Minas Padrao, Prato and Coalho, n = 200, equally distributed) were investigated. The cheeses have proven to be a source of Ca, Cu and Zn (> 15% RDI/30 g), with low atherogenic and thrombogenic indices, with ethanol as the main alcohol and butanoic acid as the main acid, and moderate to high sodium content. Minas Frescal cheese presented lower nutritional value (proteins, lipids, and minerals), while Prato cheese had a higher fatty acids concentration, including conjugated linoleic acid (0.013 g 100 g(-1)) Coalho cheese had a higher acetic acid level, while citric acid and lactic acid predominated in Minas Padrao cheese. The results provide essential information for Brazilian consumers, demonstrated that the manufacturing conditions are heterogeneous and suggested that a standardized manufacturing protocol for dairy processors is needed. (AU)

Processo FAPESP: 13/20456-9 - Uma Abordagem Metagenômica e de Modelagem Preditiva para o Estudo da Ecologia Microbiana e Segurança Microbiológica de Queijos Artesanais Brasileiros
Beneficiário:Bruna Akie Kamimura Nascimento
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado