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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Subcritical water extraction of flavanones from defatted orange peel

Texto completo
Autor(es):
Lachos-Perez, D. [1] ; Baseggio, Andressa Mara [2] ; Mayanga-Torres, P. C. [1] ; Marostica Junior, Mario Roberto [2] ; Rostagno, M. A. [3] ; Martinez, Julian [1] ; Forster-Carneiro, T. [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, FEA, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, DEPAN, Dept Food & Nutr, Sch Food Engn, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, UNICAMP, FCA, Sch Appl Sci, Rua Pedro Zaccaria 1300, BR-13484350 Limeira, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 138, p. 7-16, AUG 2018.
Citações Web of Science: 15
Resumo

Subcritical water extraction (SWE) is a green process that uses water as a solvent for extracting non-polar flavonoids by varying the temperature-dependent dielectric constant. Flavanones, including hesperidin and narirutin, constitute the majority of the flavonoids that occur naturally in citrus fruits. The effects of operating parameters temperature (110 -150 degrees C) and water flow rate (10 - 30 mL/min) on the SWE of flavonoids from defatted orange peel (DOP) were studied. The maximum yields of hesperidin (188.74 +/- 0.51 mg/g extract) and narirutin (21.98 +/- 1.39 mg/g extract) were obtained at 150 degrees C and 10 mL/min. These yields accounted for approximately 21% of the total amount of these flavanones in the extracts, leading to the purest extracts. SWE was compared with three conventional extraction methods and the results demonstrated that, compared to conventional extractions, SWE is a highly efficient method for the recovery bioactive compounds with high antioxidant activity. (AU)

Processo FAPESP: 13/04304-4 - Desenvolvimento de sistemas integrados para a análise de compostos bioativos em produtos naturais utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 11/19817-1 - Biorefinaria na indústria agroalimentar: reaproveitamento de resíduos para produção de novos compostos químicos e biohidrogênio
Beneficiário:Tânia Forster Carneiro
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa BIOEN - Apoio a Jovens Pesquisadores