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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Comparison of Two Static in Vitro Digestion Methods for Screening the Bioaccessibility of Carotenoids in Fruits, Vegetables, and Animal Products

Texto completo
Autor(es):
Rodrigues, Daniele B. [1] ; Chitchumroonchokchai, Chureeporn [2] ; Mariutti, Lilian R. B. [3] ; Mercadante, Adriana Z. [1] ; Failla, Mark L. [2]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Sci, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Ohio State Univ, Dept Human Sci, Human Nutr Program, Columbus, OH 43210 - USA
[3] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food & Nutr, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Agricultural and Food Chemistry; v. 65, n. 51, p. 11220-11228, DEC 27 2017.
Citações Web of Science: 10
Resumo

In vitro digestion methods are routinely used to assess the bioaccessibility of carotenoids and other dietary lipophilic compounds. Here, we compared the recovery of carotenoids and their efficiency of micellarization in digested fruits, vegetables, egg yolk, and salmon and also in mixed-vegetable salads with and without either egg yolk or salmon using the static INFOGEST method(22) and the procedure of Failla et al.(16) Carotenoid stability during the simulated digestion was >= 70%. The efficiencies of the partitioning of carotenoids into mixed micelles were similar when individual plant foods and salad meals were digested using the two static methods. Furthermore, the addition of cooked egg or salmon to vegetable salads increased the bioaccessibility of some carotenoids. Our findings showed that the two methods of in vitro digestion generated similar estimates of carotenoid retention and bioaccessibility for diverse foods. (AU)

Processo FAPESP: 13/23218-1 - Bioacessibilidade in vitro de carotenoides e de seus ésteres em murici e influência da presença de compostos fenólicos na bioacessibilidade de carotenoides em sistema mimetizador de alimentos
Beneficiário:Daniele Bobrowski Rodrigues
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 15/15238-8 - Influência de compostos fenólicos na bioacessibilidade in vitro, assimilação e transporte celular de carotenóides por células Caco-2
Beneficiário:Daniele Bobrowski Rodrigues
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado