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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effects of a moderate iron overload and its interaction with yacon flour, and/or phytate, in the diet on liver antioxidant enzymes and hepatocyte apoptosis in rats

Texto completo
Autor(es):
Cocato, Maria Lucia [1] ; Lobo, Alexandre Rodrigues [1] ; Azevedo-Martins, Anna Karenina [2] ; Filho, Jorge Mancini [1] ; Marques de Sa, Lilian Rose [3] ; Colli, Celia [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Pharmaceut Sci Fac, Dept Food Expt & Expt Nutr, BR-05508900 Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Sch Arts Sci & Humanities EACH, BR-03828000 Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Sch Vet Med & Anim Hlth, Dept Pathol, BR-05508900 Sao Paulo, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 285, p. 171-179, JUL 1 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

The effect of moderate Fe overload in the diet and its interaction with phytate, and/or yacon flour (YF), recognized as an inhibitor, and facilitator, of Fe absorption, respectively, was evaluated in healthy rats. For this purpose the following parameters were analyzed: (1) apparent iron (Fe), copper (Cu) and zinc (Zn) absorption; (2) blood Fe; (3) blood lipids (cholesterol, tryacylglicerol); (4) blood AST and ALT; (5) liver histology (histopathology, hemosiderin depots, apoptosis index; (6) liver fatty acid incorporation; (7) liver antioxidant enzyme activity. Moderate Fe overload may cause change in some liver markers (hemosiderin depots, apoptosis index and GPx) and blood lipids (total cholesterol and VLDL) and the interaction with yacon flour, and phytate, in the Fe overloaded diets may exert a protective effect on these alterations. (AU)

Processo FAPESP: 06/01735-0 - Consequências fisiológicas de diferentes níveis de ingestão de ferro e cálcio e sua interação com fitatos e frutanos: estudo em ratos
Beneficiário:Célia Colli
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular