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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Rheological and structural characterization of gels from albumin and low methoxyl amidated pectin mixtures

Texto completo
Autor(es):
Chaux-Gutierrez, Ana Maria [1] ; Perez-Monterroza, Ezequiel Jose [1] ; Mauro, Maria Aparecida [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ Unesp, Dept Food Engn & Technol, Inst Biosci Humanities & Sao Jose do Rio Preto Ex, Rua Cristovao Colombo 2265, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD HYDROCOLLOIDS; v. 92, p. 60-68, JUL 2019.
Citações Web of Science: 2
Resumo

The rheological behavior of gels prepared from albumin (ALB) and a mixture of ALB and low methoxyl amidated pectin (PEC) with different proportions were studied using oscillatory rheological tests, Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR spectroscopy), zeta potential measurements and confocal microscopy. The mixture was always 5% of the total solute. Assays were performed in two series, one in which all mixtures were adjusted to pH = 8 and another one without pH adjustment. The zeta potential values indicated the presence of a negative net charge on ALB-PEC gels. The rheological tests indicated a frequency dependence of the storage (G') and loss (G `') moduli, with G' > G `'. The presence of 1% and 2% of pectin in the mixture caused an increase in G'. However, a PEC concentration above 2% led to a decrease in G', regardless of the pH or frequency. FT-IR spectroscopy indicated that as the PEC content increased, a higher proportion of beta-sheet structures was found. Confocal microscopy also confirmed aggregation of ALB particles due to the PEC concentration. (AU)

Processo FAPESP: 17/02808-6 - Processos mínimos aplicados a frutas e hortaliças: melhoria da qualidade e redução do consumo de energia
Beneficiário:Maria Aparecida Mauro
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/24259-0 - Moléculas conjugadas peptídeo/quitosana com potencial farmacológico: síntese, prospecção de atividade em sistemas miméticos de membrana e avaliações em células
Beneficiário:Marcia Perez dos Santos Cabrera
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores