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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Novel process of hydration, followed by incubation and thermal processing, for high isoflavone bioconversion in soybeans

Texto completo
Autor(es):
Salces, Franz R. [1] ; Rostagno, Mauricio A. [2] ; Amaya-Farfan, Jaime [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Campinas UNICAMP, Sch Food Engn FEA, Food & Nutr Dept DEPAN, Rua Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Campinas UNICAMP, Sch Appl Sci FCA, R Pedro Zaccaria 1300, POB 1068, BR-13484350 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Research International; v. 121, p. 691-696, JUL 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The potentially bioavailable aglyconic isoflavone content of soybeans was increased by a process based on the controlled hydration of whole beans, followed by an incubation step and cooking. For developing the process, the effects of three operation variables: temperature, intermittent soaking and incubation time on the isoflavone profile of the processed soybeans were assessed. By hydrating the whole beans under controlled conditions (54 degrees C; 15 rpm for a rotating soaking basket) and holding the beans for an appropriate incubation time, it was possible to substantially increase the total aglycone content from (mu mol.10(-2).g(-1)) similar to 5 in the raw, to similar to 95 in the processed soybean. A conventional thermal treatment (1 kg.cm(-2), 5 min), necessary to attain the nutritional and sensory characteristics, produced additional hydrolysis of glucosides, accounting for extra 14% of total aglycone yield. The entire process avoided the need to grind the bean and permitted an overall 21.8-fold increase (per mole basis) conversion of all forms of isoflavone glucosides to aglycones, particularly to the (S)-equol precursor, daidzein, and with minimal back-diffusion or leaching to the outside medium. (AU)

Processo FAPESP: 13/04304-4 - Desenvolvimento de sistemas integrados para a análise de compostos bioativos em produtos naturais utilizando tecnologia supercrítica
Beneficiário:Maurício Ariel Rostagno
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 12/51521-8 - Processo de hidratação diferencial controlada de grãos de alta retenção de sólidos solúveis (phdc) para a produção de soja integral pré-cozida com alto teor de biocompostos
Beneficiário:Franz Salces Ruiz
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Pesquisa Inovativa em Pequenas Empresas - PIPE