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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Resveratrol-loaded microparticles: Assessing Maillard conjugates as encapsulating matrices

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Autor(es):
Consoli, Larissa [1] ; Oliveira Dias, Ramonita Aparecida [1] ; da Silva Carvalho, Ana Gabriela [1] ; da Silva, Vanessa Martins [1] ; Hubinger, Miriam Dupas [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, 80 Monteiro Lobato St, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Powder Technology; v. 353, p. 247-256, JUL 15 2019.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Resveratrol is a phenolic compound associated with many health benefits. Chemical instability and low bioavailability limit its use as a nutraceutical. Microencapsulation represents a potential alternative to overcome these limitations. Maillard-glycated conjugates provide improved emulsifying/stabilizing properties and therefore have great potential as encapsulating agents. The main proposal of our work was to evaluate the effect of heating time used to produce Maillard conjugates on the properties of spray-dried resveratrol-loaded microparticles. High resveratrol retention (80%-100%) and encapsulation efficiencies (>97%) were observed in particles formed with all the conjugates. Increasing the heating time to produce the conjugates did not affect particles moisture, a w and hygroscopicity. Conversely, it affected the glass transition temperature and also the resveratrol release profile in simulated gastrointestinal conditions. These findings of our work are very relevant for the formulation of powdered products to be used as ingredients in food products and beverages. (C) 2019 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 12/50411-4 - Microencapsulação e aglomeração de hidrolisado protéico de carne de mexilhão para uso como aromatizante
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/54137-1 - EMUS: aquisição de um analisador de distribuição de tamanho de partículas, um medidor de potencial zeta, um spray dryer e um sistema de cromatografia líquida de ultra alta pressão / espectrômetro de massa
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Programa Equipamentos Multiusuários
Processo FAPESP: 15/11984-7 - Produção de micropartículas contendo ativos lipossolúveis através da secagem por atomização em spray drying: influência das propriedades das emulsões nas características do produto final
Beneficiário:Miriam Dupas Hubinger
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular