Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Bioactive amines changes during the ripening and thermal processes of bananas and plantains

Texto completo
Autor(es):
Borges, Cristine Vanz [1] ; Filiol Belin, Matheus Antonio [1] ; Amorim, Edson Perito [2] ; Minatel, Igor Otavio [1] ; Monteiro, Gean Charles [1] ; Gomez Gomez, Hector Alonzo [3] ; Stelzer Monar, Giovana Rafaela [1] ; Pereira Lima, Giuseppina Pace [1]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ, Inst Biosci, Dept Chem & Biochem, BR-18618000 Botucatu, SP - Brazil
[2] Embrapa Cassava & Fruits, BR-44380000 Cruz Das Almas, BA - Brazil
[3] Univ Nacl Agr, Dept Food Technol, Barrio El Espino, Catacamas - Honduras
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Food Chemistry; v. 298, NOV 15 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Bioactive amines are found in food and can be relevant for the assessment of fruits shelf life and nutritional quality. The pulp and peel of 20 banana and plantain were analyzed and the bioactive amine content varied according to the genotype, ripening stage, fruit tissue and thermal processing. In most of the analyzed genotypes, tyramine, histamine, dopamine, serotonin, spermidine, and spermine were decreased during the ripening process in the pulps. By contrast, there was an increase in putrescine level. In many genotypes of plantains, the serotonin and dopamine contents in pulp decreased until stage 5 and increased at stage 7. Peels contain higher levels of serotonin, dopamine, histamine and tyramine than pulps. Additionally, thermal processing affects the content of amines present in fruit. Boiling with the peel should be preferred in domestic preparations, regardless of the genotype used. (AU)

Processo FAPESP: 16/22665-2 - Impacto de tecnologias pós-colheita no conteúdo de compostos bioativos em bananas, sucos de uvas e açafrão
Beneficiário:Giuseppina Pace Pereira Lima
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 16/00972-0 - Perfil bioquímico na pós-colheita de frutos de Musa spp., ênfase em compostos bioativos
Beneficiário:Cristine Vanz Borges
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/22537-7 - Impacto de tecnologias pós-colheita no conteúdo de compostos bioativos em bananas, sucos de uvas e açafrão
Beneficiário:Giovana Rafaela Stelzer Monar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Processo FAPESP: 17/23488-0 - Antioxidantes durante a pós-colheita de bananas e plátanos e após o processamento térmico
Beneficiário:Matheus Antônio Filiol Belin
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica