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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Downregulation of PHYTOCHROME-INTERACTING FACTOR 4 Influences Plant Development and Fruit Production

Texto completo
Autor(es):
Rosado, Daniele [1] ; Trench, Bruna [1] ; Bianchetti, Ricardo [1] ; Zuccarelli, Rafael [1] ; Rodrigues Alves, Frederico Rocha [1] ; Purgatto, Eduardo [2] ; Segal Floh, Eny Iochevet [1] ; Silveira Nogueira, Fabio Tebaldi [3] ; Freschi, Luciano [1] ; Rossi, Magdalena [1]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Inst Biociencias, Dept Bot, BR-05508090 Sao Paulo, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, BR-05508000 Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Escola Super Agr Luiz de Queiroz, BR-13418900 Piracicaba, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Plant Physiology; v. 181, n. 3, p. 1360-1370, NOV 2019.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Plant development is highly dependent on the ability to perceive and cope with environmental changes. In this context, PIF proteins are key players in the cellular hub controlling responses to fluctuating light and temperature conditions. Reports in various plant species show that manipulation of the PIF4 level affects important agronomical traits. In tomato (Solanum lycopersicum), SlPIF1a and SlPIF3 regulate fruit nutraceutical composition. However, the wider role of this protein family, and the potential of their manipulation for the improvement of other traits, has not been explored. Here we report the effects of constitutive silencing of tomato SlPIF4 on whole-plant physiology and development. Ripening anticipation and higher carotenoid levels observed in SlPIF4-silenced fruits revealed a redundant role of SlPIF4 in the accumulation of nutraceutical compounds. Furthermore, silencing triggered a significant reduction in plant size, flowering, fruit yield, and fruit size. This phenotype was most likely caused by reduced auxin levels and altered carbon partitioning. Impaired thermomorphogenesis and delayed leaf senescence were also observed in silenced plants, highlighting the functional conservation of PIF4 homologs in angiosperms. Overall, this work improves our understanding of the role of PIF proteins-and light signaling-in metabolic and developmental processes that affect yield and composition of fleshy fruits. (AU)

Processo FAPESP: 16/01128-9 - Controle luminoso e hormonal da qualidade nutricional em Solanum lycopersicum
Beneficiário:Maria Magdalena Rossi
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 15/14658-3 - Caracterização funcional das proteínas PIF (Phytochrome-Interacting Factor) de Solanum lycopersicum
Beneficiário:Daniele Silva Pereira Rosado
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 16/04924-0 - Manipulação dos níveis de fitocromos e seus impactos sobre o desenvolvimento plastidial, fisiologia e composição nutricional de frutos de tomateiro (Solanum lycopersicum L.)
Beneficiário:Frederico Rocha Rodrigues Alves
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/16764-8 - Caracterização fenotipica de plantas de tomateiro (Solanum lycopersicum) silenciadas para genes que codificam Fatores de Interação a Fitocromos (PIF1b e PIF4)
Beneficiário:Bruna Vasconcellos Trench Fonseca
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 16/02033-1 - Manipulação dos níveis de óxido nítrico e seus impactos sobre a fisiologia, balanço hormonal e qualidade nutricional de frutos de tomateiro
Beneficiário:Rafael Zuccarelli
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 17/24354-7 - Efeitos da percepção da temperatura mediada por fitocromos na regulação do metabolismo de frutos de tomateiro via alteração epigenética
Beneficiário:Ricardo Ernesto Bianchetti
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado