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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Predictive models for physical properties of fats, oils, and biodiesel fuels

Texto completo
Autor(es):
Pereira, Ericsem [1] ; Meirelles, Antonio J. A. [1] ; Maximo, Guilherme J. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Lab Extract Appl Thermodynam & Equilibrium EXTRAE, 80 Monteiro Lobato St, BR-13083062 Campinas - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Fluid Phase Equilibria; v. 508, MAR 15 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Physicochemical properties determine in large extent the application of fats and oils, considering products' formulation, and the design of equipment and processes in the food industry. These lipids have also been highly significant in the development of the bioenergy industry due to the increasing demand for biodiesel worldwide, whose physical properties should attend strict standards specifications. Fats, oils, and biodiesel are multicomponent systems which present complex phase equilibrium profile. Thus, the phase equilibrium behavior of these lipids plays a crucial role in their physicochemical properties. In this context, several thermodynamic modeling approaches have been used to predict the behavior of lipids and design products with desired properties. In this paper, we critically review and summarize the current state of knowledge of predictive modeling approaches used for the calculation of physicochemical properties of fats, oils, and biodiesel with a special focus on properties related to product design, such as melting/crystallization behavior and viscosity. The most remarkable publications dealing with predictive modeling are analyzed, and the underlying thermodynamic concepts used in those approaches, as well as their limitations, are assessed. Finally, we discuss future perspectives and indicate challenges to improve the research area. (C) 2019 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 14/21252-0 - Equilíbrio e processos de produção de biocombustíveis e bioprodutos
Beneficiário:Antonio José de Almeida Meirelles
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 16/08566-1 - Termodinâmica do equilíbrio de fases para o melhoramento das propriedades físicas de bioprodutos alimentícios e sua predição em processos industriais e digestivos
Beneficiário:Guilherme José Maximo
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 17/16979-7 - Desenvolvimento de metodologias preditivas para o cálculo de propriedades físicas, de equilíbrio e simulação do comportamento fluidodinâmico de óleos e gorduras durante o processo digestivo
Beneficiário:Ericsem Pereira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado