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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Escalating the technical bounds for the production of cellulose-aided peach leathers: From the benchtop to the pilot plant

Texto completo
Autor(es):
Franco, Giuliana T. [1, 2] ; Otoni, Caio G. [3, 1] ; Lodi, Beatriz D. [1] ; Lorevice, V, Marcos ; de Moura, Marcia R. [4] ; Mattoso, Luiz H. C. [5]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Embrapa Instrumentat, Nanotechnol Natl Lab Agr LNNA, Rua 15 Novembro 1452, BR-13560979 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Univ Fed Sao Carlos, Dept Chem, PPGQ, Rod Washington Luis, Km 235, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Univ Fed Sao Carlos, Dept Mat Engn, Rod Washington Luis, Km 235, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[4] Sao Paulo State Univ, Dept Phys & Chem, FEIS, Av Brasil 56, BR-15385000 Ilha Solteira, SP - Brazil
[5] Lorevice, Marcos, V, Embrapa Instrumentat, Nanotechnol Natl Lab Agr LNNA, Rua 15 Novembro 1452, BR-13560979 Sao Carlos, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Carbohydrate Polymers; v. 245, OCT 1 2020.
Citações Web of Science: 0
Resumo

This contribution falls within the context of sustainable functional materials. We report on the production of fruit leathers based chiefly on peach pulp, but combined with hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) as binding agent and cellulose micro/nanofibrils (CMNF) as fillers. Increased permeability to moisture (from 0.9 to 5.6 g mm kPa(-1) h(-1)m(-2)) and extensibility (from 10 to 17%) but reduced mechanical resistance (67-2 MPa) and stiffness (1.8 GPa-18 MPa) evidenced the plasticizing effect of peach pulp in HPMC matrix, which was reinforced by CMNF. A ternary mixture design allowed building response surfaces and optimizing leather composition. The laboratory-scale leather production via bench casting was extended to a pilot-scale through continuous casting. The effect of scaling up on the nutritional and sensory features of the peach leather was also depicted. The herein established composition-processing-property correlations are useful to support the large-scale production of peach leather towards applications both as packaging materials and as nutritional leathers. (AU)

Processo FAPESP: 13/14366-7 - Filmes comestíveis à base de polpas de frutas e hortaliças adicionados de biopolímeros e reforçados com fibras de celulose miniaturizadas
Beneficiário:Caio Gomide Otoni
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Mestrado
Processo FAPESP: 14/23098-9 - Estudo e otimização de biocompósitos poliméricos comestíveis formulados com resíduos do processamento de frutas e hortaliças e reforçados com fibras vegetais
Beneficiário:Caio Gomide Otoni
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto
Processo FAPESP: 19/06170-1 - Incorporação de nanocelulose bacteriana em matrizes poliméricas hidrossolúveis comestíveis para o estudo da viabilidade no preparo de novos nanocompósitos
Beneficiário:Márcia Regina de Moura Aouada
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular