Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

New strategies to fabricate starch/chitosan-based composites by extrusion

Texto completo
Autor(es):
Rodriguez Llanos, Jaiber Humberto [1] ; Tadini, Carmen Cecilia [2, 3] ; Gastaldi, Emmanuelle [4]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Anim Sci & Food Engn, Dept Food Engn, Fernando Costa Campus, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, FoRC NAPAN Food Res Ctr, Sao Paulo, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Dept Chem Engn, Escola Politecn, Main Campus, BR-05508010 Sao Paulo, SP - Brazil
[4] Montpellier SupAgro Univ Montpellier, INRA, CIRAD, UMR IATE, F-34070 Montpellier - France
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 290, FEB 2021.
Citações Web of Science: 4
Resumo

In this study, the impact of nanofillers on the performance of starch/chitosan composites produced by extrusion was investigated. Blends from three different proportions of starch/chitosan were produced and, for each blend, three different filler concentrations were tested. The natural -Na+ montmorillonite (Mt) and bamboo fibers were used as fillers. The composites were obtained using a twin-screw extruder from homo and nanostructured masterbatch pellets. The films were characterized concerning surface, mechanical, barrier, and thermal properties, as well as morphology and molecular changes. The results showed that the incorporation of Mt or bamboo fibers exhibited high water vapor barrier: films produced from only starch structured with 0.5 g Mt/100 g presented water vapor transmission of (4.9 +/- 1.3) g/h m(2), whereas films produced from starch/chitosan blend at proportion 75/25 structured with 1.0 g Mt/100 g presented (8.9 +/- 0.5) g/h m(2). Therefore, these materials showed competitiveness for their application to food packaging. (AU)

Processo FAPESP: 14/01100-1 - Avaliação de blendas biopoliméricas nano-estruturadas na produção de filmes pelo método de extrusão
Beneficiário:Jaiber Humberto Rodriguez Llanos
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 16/18157-1 - Blendas biopoliméricas nanoestruturadas obtidas pelo método de extrusão: desenvolvimento, caracterização e aplicação
Beneficiário:Jaiber Humberto Rodriguez Llanos
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 13/07914-8 - FoRC - Centro de Pesquisa em Alimentos
Beneficiário:Bernadette Dora Gombossy de Melo Franco
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão - CEPIDs