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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Improvement of carotenoids production from Rhodotorula glutinis CCT-2186

Texto completo
Autor(es):
Mussagy, Cassamo Ussemane [1, 2] ; Carizia Guimaraes, Ana Alice [2] ; Ferreira Rocha, Lara Vicente [2] ; Winterburn, James [3] ; Santos-Ebinuma, Valeria de Carvalho [2] ; Brandao Pereira, Jorge Fernando [4, 2]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Aveiro, CICECO Aveiro Inst Mat, Dept Chem, P-3810193 Aveiro - Portugal
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Sch Pharmaceut Sci, Dept Engn Bioproc & Biotechnol, BR-14800903 Araraquara, SP - Brazil
[3] Univ Manchester, Dept Chem Engn & Analyt Sci, Manchester, Lancs - England
[4] Univ Coimbra, Dept Chem Engn, CIEPQPF, Rua Silvio Lima, Polo 2 Pinhal Marrocos, P-3030790 Coimbra - Portugal
Número total de Afiliações: 4
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Biochemical Engineering Journal; v. 165, JAN 15 2021.
Citações Web of Science: 5
Resumo

Rhodotorula strains can produce industrial valuable bioproducts. In this work, the production of carotenoids, and lipids by Rhodotorula glutinis using different nitrogen sources was evaluated. Two statistical experimental designs were applied to improve carotenoid production: a first 2(S-1) fractional factorial design evaluating the influence of independent variables pH, nitrogen source, glucose, KH2PO4 and MgSO4 concentration; a second 2(2) central factorial design to optimize the effect of pH and nitrogen sources. After the optimization using two statistical designs, a culture mediium composed of (in g/L) glucose (10), asparagine (10), NH4NO3 (4), KH2PO4 (0.52), MgSO 4 (0.52) was found as the best for the production of carotenoids at a pH 5 and 30 degrees C. The best bioprocess was scaled-up to a 5 L stirred-tank bioreactor. The change to a bioreactor allowed to improve aeration and agitation conditions, and consequently, increasing the production yields (m/v) in, approximately, 25.83 %, 11.88 %, 24.50 % and 10.32 % for beta-carotene, torularhodin, torulene and lipids, respectively. The combined supplementation of the culture media with both organic (asparagine) and inorganic nitrogen (ammonium nitrate) sources was primordial for enhancing the carotenogenesis. R. glutinis are very efficient in the production of valuable carotenoids and lipids, presenting high potential of yeast for the industrial production of more sustainable cosmetic, pharmaceutical, and food products. (AU)

Processo FAPESP: 17/50303-0 - Sustainable citrus waste biorefining as a source of value added bioproducts
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/16424-7 - Otimização e aumento de escala do processo de extração líquido-líquido com líquidos iônicos (LIs) como ferramenta de separação sustentável do biofármaco antileucêmico L-asparaginase (ASPase)
Beneficiário:Jorge Pereira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 14/01580-3 - Processo biotecnológico visando o desenvolvimento de novos colorantes naturais microbianos para aplicação industrial
Beneficiário:Valéria de Carvalho Santos Ebinuma
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 14/19793-3 - Otimização e aumento de escala de processos com líquidos iônicos como nova ferramenta de purificação da proteína verde fluorescente recombinante produzida por Escherichia coli "GFPurIL"
Beneficiário:Sandro Roberto Valentini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 19/09618-3 - Otimização da extração de carotenóides a partir da levedura Rhodotorula glutinis CCT-2186 usando solventes biocompatíveis
Beneficiário:Lara Vicente Ferreira Rocha
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica