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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Rastreability of bovine meat and bone meal using the stable isotope technique in egg production

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Autor(es):
Juliana Célia Denadai [1] ; Julianna Santos Batistioli [2] ; José Roberto Sartori [3] ; Luciene Aparecida Madeira [4] ; Maria Márcia Pereira Sartori [5] ; Carla Cachoni Pizzolante [6] ; Sérgio Kenji Kakimoto [7] ; Armando Carlos Contin Neto [8] ; Vladimir Eliodoro Costa [9]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. IB. Centro de Isótopos Estáveis - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. FMVZ. Depto. de Melhoramento e Nutrição Animal - Brasil
[3] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. FMVZ. Depto. de Melhoramento e Nutrição Animal - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. FMVZ. Depto. de Melhoramento e Nutrição Animal - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho. FCA. Depto. de Produção e Melhoramento Vegetal - Brasil
[6] Instituto de Zootecnia - Brasil
[7] Granja Kakimoto - Brasil
[8] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. FMVZ. Depto. de Melhoramento e Nutrição Animal - Brasil
[9] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. IB. Centro de Isótopos Estáveis - Brasil
Número total de Afiliações: 9
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Scientia Agricola; v. 79, n. 1 2021-01-18.
Resumo

ABSTRACT The present study aimed to verify whether the inclusion of other ingredients in the diet of laying hens could interfere with the traceability of bovine meat and bone meal (BMBM) in eggs through stable carbon and nitrogen isotope analysis. Two hundred and fifty-six white laying hens were used and randomly distributed into eight treatments composed of: CONTROL: control diet; GLUTEN: control diet + corn gluten; YEAST: control diet + yeast; GLUTEN + YEAST: control diet + corn gluten + yeast; BMBM: control diet + 4.5 % BMBM; BMBM + GLUTEN: control diet + corn gluten + 4.5 % BMBM; BMBM + YEAST: control diet + yeast + 4.5 % BMBM; BMBM + GLUTEN + YEAST: control diet + corn gluten + yeast + 4.5 % BMBM. The isotopic results were subjected to multivariate analysis of variance (MANOVA) and LDA multivariate linear discriminant analysis. At 28 days, the eggs of the birds given diets without the addition of BMBM differed from the CONTROL group. The yolks showed that all treatments were significantly different from the CONTROL, and at 56 days, all eggs and egg yolks were different from the CONTROL. At 28 days, albumen was significantly different for all CONTROL experimental treatments; however, at 56 days, the YEAST treatment showed no difference from the control. Thus, it was concluded that even with the addition of other ingredients, the isotope technique is still able to detect the BMBM in eggs. (AU)

Processo FAPESP: 08/57411-4 - Isótopos estáveis ambientais em zootecnia
Beneficiário:Carlos Ducatti
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático