Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

The influence of different training systems and rootstocks on ‘Sauvignon Blanc’ grapes

Texto completo
Autor(es):
Lilian Massaro Simonetti [1] ; Marilia Caixeta Sousa [2] ; Mara Fernandes Moura [3] ; Jesion Geibel da Silva Nunes [4] ; Marla Sílvia Diamante [5] ; Mônica Bartira da Silva [6] ; Marlon Jocimar Rodrigues da Silva [7] ; Daniel Callili [8] ; Giuseppina Pace Pereira Lima [9] ; Marco Antonio Tecchio [10]
Número total de Autores: 10
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Instituto de Biociências. Departamento de Bioestatística, Biologia Vegetal, Parasitologia e Zoologia - Brasil
[3] Instituto Agronômico. Centro Avançado de Pesquisa de Frutas - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Centro de Raízes e Amidos Tropicais - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[6] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[7] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[8] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[9] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Instituto de Biociências. Departamento de Ciências Químicas e Biológicas - Brasil
[10] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
Número total de Afiliações: 10
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Bragantia; v. 80, 2021-03-12.
Resumo

ABSTRACT In viticulture, training systems and rootstocks are crucial factors in the growth and development of plants, thus affecting the production and quality of grapes. Therefore, the present study aimed to determine the best combination of rootstock and training system for ‘Sauvignon Blanc’, in Jundiaí, state of São Paulo, Brazil. To assess the data, a randomized block design in a 2 × 2 factorial scheme was used, that is, two rootstocks (‘IAC 766 Campinas’ and ‘106-8 Mgt’) and two training systems (low and high espaliers), with four replications. The characteristics assessed were production, physicochemical analysis and concentration of bioactive compounds. With regard to the physicochemical composition of the grape must, the results indicated that the tested combinations are within the standard requirements for the winemaking industry; outcomes may change according to the rootstock used, i.e., an increase in production or an increase in the nutritional quality of the fruits. Nevertheless, ‘106-8 Mgt’ rootstock showed great yield in both training systems, that is, an increase of up to 80%. Finally, ‘Sauvignon Blanc’ must be grafted on to ‘IAC 766 Campinas’ rootstock through a low espalier system to achieve a high content of phenolic compounds and flavonoids, and high antioxidant activity. (AU)

Processo FAPESP: 15/16440-5 - Fenologia, produção e qualidade pós-colheita de variedades de uvas para suco e vinho cultivadas em diferentes regiões no estado de são paulo
Beneficiário:Marco Antonio Tecchio
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular