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(Reference retrieved automatically from SciELO through information on FAPESP grant and its corresponding number as mentioned in the publication by the authors.)

The influence of different training systems and rootstocks on ‘Sauvignon Blanc’ grapes

Full text
Author(s):
Lilian Massaro Simonetti [1] ; Marilia Caixeta Sousa [2] ; Mara Fernandes Moura [3] ; Jesion Geibel da Silva Nunes [4] ; Marla Sílvia Diamante [5] ; Mônica Bartira da Silva [6] ; Marlon Jocimar Rodrigues da Silva [7] ; Daniel Callili [8] ; Giuseppina Pace Pereira Lima [9] ; Marco Antonio Tecchio [10]
Total Authors: 10
Affiliation:
[1] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[2] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Instituto de Biociências. Departamento de Bioestatística, Biologia Vegetal, Parasitologia e Zoologia - Brasil
[3] Instituto Agronômico. Centro Avançado de Pesquisa de Frutas - Brasil
[4] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Centro de Raízes e Amidos Tropicais - Brasil
[5] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[6] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[7] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[8] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
[9] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Instituto de Biociências. Departamento de Ciências Químicas e Biológicas - Brasil
[10] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Faculdade de Ciências Agronômicas. Departamento de Produção Vegetal - Brasil
Total Affiliations: 10
Document type: Journal article
Source: Bragantia; v. 80, 2021-03-12.
Abstract

ABSTRACT In viticulture, training systems and rootstocks are crucial factors in the growth and development of plants, thus affecting the production and quality of grapes. Therefore, the present study aimed to determine the best combination of rootstock and training system for ‘Sauvignon Blanc’, in Jundiaí, state of São Paulo, Brazil. To assess the data, a randomized block design in a 2 × 2 factorial scheme was used, that is, two rootstocks (‘IAC 766 Campinas’ and ‘106-8 Mgt’) and two training systems (low and high espaliers), with four replications. The characteristics assessed were production, physicochemical analysis and concentration of bioactive compounds. With regard to the physicochemical composition of the grape must, the results indicated that the tested combinations are within the standard requirements for the winemaking industry; outcomes may change according to the rootstock used, i.e., an increase in production or an increase in the nutritional quality of the fruits. Nevertheless, ‘106-8 Mgt’ rootstock showed great yield in both training systems, that is, an increase of up to 80%. Finally, ‘Sauvignon Blanc’ must be grafted on to ‘IAC 766 Campinas’ rootstock through a low espalier system to achieve a high content of phenolic compounds and flavonoids, and high antioxidant activity. (AU)

FAPESP's process: 15/16440-5 - PHENOLOGY, YIELD AND QUALITY POST-HARVEST OF GRAPES VARIETY FOR JUICE AND WINE CULTIVATED IN DIFFERENT REGIONS IN SÃO PAULO STATE
Grantee:Marco Antonio Tecchio
Support Opportunities: Regular Research Grants