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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effects of dietary linolenic acid to linoleic acid ratio on growth performance, proximate composition and fatty acid contents of pacu (Piaractus mesopotamicus)

Texto completo
Autor(es):
Goncalves, Ligia Uribe [1] ; Amaringo Cortegano, Carlos Andre [2] ; Coelho Barone, Rafael Simoes [3] ; Lorenz, Evandro Kleber [3] ; Possebon Cyrino, Jose Eurico [3]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Inst Nacl de Pesquisas da Amazonia, Coordenacao Tecnol & Inovacao, Manaus, Amazonas - Brazil
[2] Univ Nacl Mayor San Marcos, Estn IVITA Pucallpa, Inst Vet Invest Trop & Altura, Ucayali - Peru
[3] Univ Sao Paulo, Dept Zootecnia, Setor Piscicultura, Escola Super Agr Luiz de Queiroz, Piracicaba, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: AQUACULTURE RESEARCH; v. 52, n. 12 SEP 2021.
Citações Web of Science: 0
Resumo

Freshwater fish have the ability to convert linolenic acid (LNA) into EPA and DHA and linoleic acid (LA) into ARA from elongation and desaturation process. The optimal LNA/LA in aquafeeds formulated with vegetable oils can improve the n-3/n-6 ratio in fish flesh. This study aimed at determining the effects of varying dietary LNA/LA ratios on the growth and proximate composition and fatty acids content in the flesh of pacu, Piaractus mesopotamicus. Juvenile pacu (110 +/- 1.6 g) were fed for 60 days with diets containing varying levels of sunflower (SO) and linseed (LO) oils (100SO; 75SO:25LO; 50SO:50LO; 25SO:75LO; 100LO), and performance and proximate composition and fatty acids contents of fish flesh were analysed. Experimental diets did not affect fish growth performance. Although the EPA and DHA content were lower in the fish fed the experimental diets than control diet (fish oil), the complete replacement of fish oil by an approximate proportion of 12SO:88LO, in an optimal LNA/LA ratio (2.2-2.4), represents an improvement in nutraceutical quality of the flesh for human consumption. Fish-fed ideal LNA/LA ratio diets have higher total n-3 fatty acids contents, and higher n-3/n-6 and EPA/ARA ratios, without hampering fish performance and flesh proximate composition. (AU)

Processo FAPESP: 11/06146-1 - Exigência nutricional em lipídios, metabolismo in vivo dos ácidos graxos e expressão gênica das enzimas desaturase e elongase em pacus Piaractus mesopotamicus
Beneficiário:José Eurico Possebon Cyrino
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/52102-3 - Exigencia nutricional em lipidios, metabolismo "in vivo" dos acidos graxos e expressao genica das enzimas desaturase e elongase em pacus "piaracatus mesopotamicus"
Beneficiário:Ligia Uribe Gonçalves
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado