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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Conventional and supercritical extraction of phenolic compounds from Brazilian red and green propolis

Texto completo
Autor(es):
Saito, Erika [1] ; Sacoda, Patricia [1] ; Paviani, Losiane C. [1] ; Paula, Julia T. [1, 2] ; Cabral, Fernando A. [1]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Engn Alimentos, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Fed Mato Grosso, Inst Ciencias Exatas & Terra, Engn Alimentos, Barra Do Garcas - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: SEPARATION SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 56, n. 18, p. 3119-3126, DEC 12 2021.
Citações Web of Science: 5
Resumo

The extracts of green propolis and red propolis from Brazil were evaluated. The extracts were obtained by extraction with ethanol, methanol, water, hexane (soxhlet) and supercritical CO2 at 50oC/300 bar. Fractionation of the red propolis ethanolic extract (EEP) with scCO(2) at temperatures of 40-60oC and pressures of 200-400 bar was also evaluated. Methanolic extraction was the best method in terms of yield for both green and red propolis. Moreover, fractionation of the red propolis ethanolic extract with scCO(2) produced fractionated extracts with much higher flavonoid contents than those found in the original EEP extract. (AU)

Processo FAPESP: 08/51512-3 - Fracionamento seletivo do extrato etanólico de própolis vermelha usando o dióxido de carbono supercrítico
Beneficiário:Erika Saito
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica