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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Feeding strategies impact animal growth and beef color and tenderness

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Autor(es):
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Morales Gomez, Juan F. [1] ; Antonelo, Daniel S. [2] ; Beline, Mariane [1] ; Pavan, Bruna [1] ; Bambil, Danilo B. [1] ; Fantinato-Neto, Paulo [1] ; Saran-Netto, Arlindo [1] ; Leme, Paulo Roberto [1] ; Goulart, Rodrigo S. [1] ; Gerrard, David E. [3] ; Silva, Saulo L. [1]
Número total de Autores: 11
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Coll Anim Sci & Food Engn, Dept Anim Sci, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Coll Vet Med & Anim Sci, Dept Anim Nutr & Prod, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
[3] Virginia Tech, Dept Anim & Poultry Sci, Blacksburg, VA 24061 - USA
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: MEAT SCIENCE; v. 183, JAN 2022.
Citações Web of Science: 0
Resumo

The impact of growth rate (GR) and finishing regime (FR) on growth and meat quality traits of Angus x Nellore crossbred steers, harvested at a constant body weight (530 +/- 20 kg) or time on feed (140 days), was evaluated. Treatments were: 1) feedlot, high GR; 2) feedlot, low GR; 3) pasture, high GR and 4) pasture, low GR. Live body composition, carcass and meat quality traits were evaluated. High GR had greater impact on muscle and fat deposition in feedlot-finished, but not in pasture-finished animals. Feedlot animals had higher Longissimus muscle area, backfat thickness, meat luminosity and tenderness when compared to pasture groups. Moreover, pastureand feedlot-finished animals with similar GR did not differ in the chromatic attributes of non-aged meat, regardless of endpoint. Thus, GR appeared to be the main factor driving beef chromatic parameters, while FR had a major impact on achromatic attributes and tenderness of meat. (AU)

Processo FAPESP: 18/01434-8 - Efeito do sistema de terminação, taxa de ganho e critério de abate sobre as características de qualidade de carne de bovinos Angus x Nelore
Beneficiário:Juan Fernando Morales Gomez
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 18/25320-1 - Efeito do sistema de terminação de bovinos sobre o metabolismo postmortem
Beneficiário:Juan Fernando Morales Gomez
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado