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Supercritical fluids and fluid mixtures to obtain high-value compounds from Capsicum peppers

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Autor(es):
De Aguiar, Ana Carolina ; Vigano, Juliane ; Anthero, Ana Gabriela da Silva ; Dias, Arthur Luiz Baiao ; Hubinger, Miriam Dupas ; Martinez, Julian
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD CHEMISTRY-X; v. 13, p. 14-pg., 2022-03-30.
Resumo

Peppers of the Capsicum genus have a rich nutritional composition and are widely consumed worldwide. Thus, they find numerous applications in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. One commercial application is oleoresin production, a nonpolar fraction rich in bioactive compounds, including capsaicinoids and carotenoids. Among the technologies for pepper processing, special attention is given to supercritical fluid technologies, such as supercritical fluid extraction (SFE) with pure solvents and CO2 plus modifiers, and SFE assisted by ultrasound. Supercritical fluid-based processes present advantages over the classical extraction techniques like using less solvents, short extraction times, specificity and scalability. In this review, we present a brief overview of the nutritional aspects of peppers, followed by studies that apply supercritical fluid technologies to produce extracts and concentrate bioactives, besides oleoresin encapsulation. Furthermore, we present related phase equilibrium, cost estimation, and the gaps and needs for the full use of peppers from a sustainable perspective. (AU)

Processo FAPESP: 19/10432-1 - Avaliação toxicológica e digestibilidade in vitro das partículas carreadas com capsaicina
Beneficiário:Ana Gabriela da Silva Anthero Rissato
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Doutorado
Processo FAPESP: 15/18119-0 - Emulsificação por ultrassom de extratos de pimentas biquinho (Capsicum chinense) obtidos por extração supercrítica como alternativa para o aumento da bioatividade
Beneficiário:Ana Carolina de Aguiar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 17/16903-0 - Fabricação de nanoemulsões comestíveis de oleoresina de pimenta Capsicum chinense empregando a técnica de microfluidização
Beneficiário:Ana Carolina de Aguiar
Modalidade de apoio: Bolsas no Exterior - Estágio de Pesquisa - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 18/02132-5 - Micropartículas de oleoresina de páprica obtidas com diferentes materiais de parede e avaliação do efeito indutor de saciedade
Beneficiário:Ana Gabriela da Silva Anthero Rissato
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado