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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Detection of Listeria innocua in the dairy processing chain: resistance to antibiotics and essential oils

Texto completo
Autor(es):
Mayara Cardoso da ROSA [1] ; Raiza IACUZIO [2] ; Giovana Rueda BARBOSA [3] ; Rodrigo de Castro Lisboa PEREIRA [4] ; Melina CRUZADO-BRAVO [5] ; Vera Lucia Mores RALL [6] ; Deyse Christina VALLIM [7] ; Nathália Cristina Cirone SILVA [8]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição - Brasil
[2] Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Departamento de Ciência de Alimentos e Nutrição - Brasil
[3] Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Departamento de Ciência de Alimentos e Nutrição - Brasil
[4] Fundação Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas - Brasil
[5] Universidad Nacional Autónoma de Chota. Facultad Ciencias Agrarias. Escuela Profesional de Ingeniería Agroindustrial - Peru
[6] Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”. Instituto de Biociências. Departamento de Microbiologia e Imunologia - Brasil
[7] Fundação Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas - Brasil
[8] Universidade Estadual de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Departamento de Ciência de Alimentos e Nutrição - Brasil
Número total de Afiliações: 8
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 42, 2022-08-29.
Resumo

Abstract Listeria monocytogenes is a food pathogen responsible for many foodborne disease outbreaks. Listeria innocua is similar to L. monocytogenes, could be considered biologically similar to L. monocytogenes and could be used to predict its behavior. The aims of this work were to isolate Listeria spp. in dairy processing plants, perform genotypic characterization of virulence, evaluate the antimicrobial resistance profile, and verify the sensitivity of the strains to essential oils. Sampling was held in six dairy processing plants in the region of Campinas, Brazil. Seventeen Listeria innocua strains were isolated, all negative for virulence genes inlA, inlB, inlC, inlJ, actA, plcA, and plcB. The strains were resistant to kanamycin (5.9%), penicillin (11.8%), ampicillin (11.8%), cefoxitin (58.8%), clindamycin (76.50%) and oxacillin (100%). The susceptibility of the strains to commercial essential oils (Rosemarinus officinalis, Cymbopogon citratus, Eucalyptus citirodora, Mentha piperita, Piper nigrum, Vetiveria zizanioides, Cymbopogon nardus, Cymbopogon martinii and Pogostemon cablin) was evaluated by Minimum Inhibitory Concentration (MIC) test. The results showed Cymbopogon citratus, Cymbopogon martini, Cymbopogon nardus and Mentha piperita oils were most efficient. The resistance of Listeria innocua isolated in dairy processing plants is worrisome, and the use of essential oils could be an alternative for development of new drugs and products. (AU)

Processo FAPESP: 16/12322-0 - Isolamento e caracterização de Listeria Monocytogenes de laticínios na região de Campinas
Beneficiário:Mayara Cardoso da Rosa
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica