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Effect of dietary soybean oil inclusion on liver-related transcription factors in a pig model for metabolic diseases

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Fanalli, Simara Larissa ; Martins da Silva, Bruna Pereira ; Gomes, Julia Dezen ; Ciconello, Fernanda Nery ; de Almeida, Vivian Vezzoni ; Oliveira Freitas, Felipe Andre ; Monteiro Moreira, Gabriel Costa ; Silva-Vignato, Barbara ; Afonso, Juliana ; Reecy, James ; Koltes, James ; Koltes, Dawn ; Almeida Regitano, Luciana Correia ; de Carvalho Baileiro, Julio Cesar ; Freitas, Luciana ; Coutinho, Luiz Lehmann ; Fukumasu, Heidge ; de Alencar, Severino Matias ; Luchiari Filho, Albino ; Mello Cesar, Aline Silva
Número total de Autores: 20
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: SCIENTIFIC REPORTS; v. 12, n. 1, p. 10-pg., 2022-06-20.
Resumo

Dietary fatty acids (FA) are components of the lipids, which contribute to membrane structure, energy input, and biological functions related to cellular signaling and transcriptome regulation. However, the consumers still associate dietary FA with fat deposition and increased occurrence of metabolic diseases such as obesity and atherosclerosis. Previous studies already demonstrated that some fatty acids are linked with inflammatory response, preventing metabolic diseases. To better understand the role of dietary FA on metabolic diseases, for the first time, a study to identify key transcription factors (TF) involved in lipid metabolism and inflammatory response by transcriptome analysis from liver samples of animal models was performed. The key TF were identified by functional enrichment analysis from the list of differentially expressed genes identified in liver samples between 35 pigs fed with 1.5% or 3.0% soybean oil. The functional enrichment analysis detected TF linked to lipid homeostasis and inflammatory response, such as RXRA, EGFR, and SREBP2 precursor. These findings demonstrated that key TF related to lipid metabolism could be modulated by dietary inclusion of soybean oil. It could contribute to nutrigenomics research field that aims to elucidate dietary interventions in animal and human health, as well as to drive food technology and science. (AU)

Processo FAPESP: 17/25180-2 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Aline Silva Mello Cesar
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/26797-6 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Julia Pereira Martins da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 14/02493-7 - Neoplasias mamárias de cadelas e a teoria das células-tronco cancerosas: uma abordagem comparada e translacional
Beneficiário:Heidge Fukumasu
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/15653-3 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Aline Silva Mello Cesar
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 18/26816-0 - Efeito da adição de ácido oléico na dieta de suínos sobre o perfil da resposta imunológica e de ácidos graxos de diferentes tecidos
Beneficiário:Julia Dezen Gomes
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 20/10042-6 - Perfil lipídico e do transcriptoma do cérebro de suínos alimentados com diferentes fontes de óleo
Beneficiário:Bruna Pereira Martins da Silva
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado