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(Referência obtida automaticamente do SciELO, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Evaluation of Total Concentration and Bioaccessible Fraction of Metals in Berry Fruits from Different Cultivars

Texto completo
Autor(es):
Camila C. Pereira [1] ; Alexander O. de Souza [2] ; Daisa H. Bonemann [3] ; Eliézer Q. Oreste [4] ; Luis Eduardo C. Antunes [5] ; Solange Cadore [6] ; Anderson S. Ribeiro [7] ; Mariana A. Vieira [8]
Número total de Autores: 8
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Universidade Federal de Pelotas. Laboratório de Metrologia Química. Programa de Pós-Graduação em Química - Brasil
[2] Universidade Federal de Pelotas. Laboratório de Metrologia Química. Programa de Pós-Graduação em Química - Brasil
[3] Universidade Federal de Pelotas. Laboratório de Metrologia Química. Programa de Pós-Graduação em Química - Brasil
[4] Universidade Federal de Pelotas. Laboratório de Metrologia Química. Programa de Pós-Graduação em Química - Brasil
[5] Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa - Clima Temperado) - Brasil
[6] Universidade Estadual de Campinas. Instituto de Química - Brasil
[7] Universidade Federal de Pelotas. Laboratório de Metrologia Química. Programa de Pós-Graduação em Química - Brasil
[8] Universidade Federal de Pelotas. Laboratório de Metrologia Química. Programa de Pós-Graduação em Química - Brasil
Número total de Afiliações: 8
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of the Brazilian Chemical Society; v. 36, n. 1 2024-05-31.
Resumo

The objective of this work was to evaluate the total concentration and bioaccessible fractions of Ba, Ca, Cd, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Pb, V and Zn in berry fruits and analyze the influence of different cultivars and growing conditions on the obtained results. The variations in bioaccessible concentrations were from 7.7-30, 17-29, 22-50, 1.8-96, 22-33 and 20-51% of the total concentration, for Ba, Cu, Fe, Mn, Pb and Zn, respectively. Copper showed greater bioaccessibility in blackberry and blueberry. For Fe, bioaccessibility was observed in all strawberries and blueberries and in some blackberries. Zinc presented higher bioaccessible fractions in strawberries. For V, only the sample Blackberry 124 showed bioaccessible concentration, (11% of the total concentration). Regarding the different forms of cultivation, the strawberries that received radiation from the red and white lamps presented a higher production of fruit compared to the other systems, however, in relation to the absorption of nutrients, a small variation was observed between the fruits. (AU)

Processo FAPESP: 08/57808-1 - Instituto Nacional de Ciências e Tecnologias Analíticas Avançadas - INCTAA
Beneficiário:Celio Pasquini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático