Busca avançada
Ano de início
Entree


Comparative assessment of nutritional composition, phenolic compounds, antioxidative and antidiabetic properties of pilosocereus gounellei and Cereus Jamacaru: two unexplored cactus fruits from the Brazilian semi-arid

Texto completo
Autor(es):
de Araujo, Fabio Fernandes ; Farias, David de Paulo ; Ranpatabendi, Thisun ; Neri-Numa, Iramaia Angelica ; Pastore, Glaucia Maria ; Sawaya, Alexandra Christine Helena Frankland
Número total de Autores: 6
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: CYTA-JOURNAL OF FOOD; v. 22, n. 1, p. 8-pg., 2024-12-31.
Resumo

In this study, we determine the chemical composition, bioactive compounds profile, antioxidant capacity and antidiabetic potential of two cactus fruits. Pilosocereus gounellei had the highest contents of ash (6.84%), lipid (7.79%), maltose (1.02 mg g(-1)), soluble fiber (10.85%) and minerals such as Mg. Thirteen volatile compounds (alcohols, terpenes, aldehydes and esters) were found in the fruits. Although higher amounts of quinic acid and quercetrin were found in Cereus Jamacaru, Pilosocereus gounellei had a higher content of p-coumaric acid and rutin. Regarding the functional potential, Cereus Jamacaru had the highest content of total phenolics (65.17 GAE g(-1)), total flavonoids (26.06 mg EC g(-1)), antioxidant capacity (28.67; 49.86; 158.79 mu M TE g(-1) for DPPH, ABTS and ORAC, respectively) and highest inhibition for alpha-amylase (84.84 +/- 0.41%) and protein glycation. In view of their nutritional and bioactive characteristics, these species have great potential to be used in preparations with functional claims. (AU)

Processo FAPESP: 20/00225-6 - Determinação do potencial antioxidante, bioacessibilidade in vitro e avaliação das atividades antidiabética e prebiótica da uvaia (Eugenia pyriformis Cambess)
Beneficiário:David de Paulo Farias
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 20/15163-6 - Determinação da composição química, bioacessibilidade e avaliação das atividades antidiabéticas e prebióticas dos frutos de Xique-Xique (Pilosocereus gounellei) e Mandacaru (Cereus jamacaru)
Beneficiário:Fábio Fernandes de Araújo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 15/50333-1 - Cobra: nova plataforma de descoberta de compostos para identificação rápida e de baixo custo de bioativo com efeitos benéficos originários de plantas brasileiras
Beneficiário:Glaucia Maria Pastore
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático