Busca avançada
Ano de início
Entree


Advances in postharvest nanotechnology: Enhancing fresh produce shelf life and quality to reduce losses and waste

Texto completo
Autor(es):
Chang, Yuru ; Ferreira, Marcos David ; Correa, Daniel Souza ; Teodoro, Kelcilene Bruna Ricardo ; Procopio, Fernanda Ramalho ; Brexo, Ramon Peres ; Sarkhosh, Ali ; Brecht, Jeffrey K.
Número total de Autores: 8
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Postharvest Biology and Technology; v. 222, p. 25-pg., 2025-01-20.
Resumo

Postharvest nanotechnology represents a promising frontier for enhancing the shelf life and quality of fresh produce, contributing significantly to the green revolution. This review explores the application of nanotechnology in postharvest handling and food packaging. Initially, we explored the fundamentals of nanotechnology, establishing a foundation for its various applications. We then demonstrated nanocoatings for quality preservation and nanoencapsulation for the controlled release of bioactive compounds, highlighting their roles in maintaining produce freshness. Active packaging technologies were discussed extensively, with a focus on oxygen and ethylene scavenging, CO2 control, moisture regulation, antimicrobial activity, and antioxidant release. Furthermore, we explored the advancements in intelligent packaging, emphasizing nanosensors, tracers, indicators, and quality monitoring devices, including radio frequency identification tags. The review also addressed the crucial aspects of safety and regulatory considerations, ensuring that these innovations meet the necessary standards for consumer health and environmental protection. Finally, we identified the current challenges and future directions for research and development in postharvest nanotechnology, aiming to advance this field towards practical implementation. Through comprehensive research and innovative approaches, postharvest nanotechnology holds the potential to revolutionize the way we preserve and handle fresh produce, contributing to a sustainable future by reducing losses and waste in a most effective way. (AU)

Processo FAPESP: 23/17653-9 - Desenvolvimento de antifúngicos naturais nanoencapsulados para aplicação na conservação de frutas pós-colheita
Beneficiário:Fernanda Ramalho Procopio
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 22/10686-6 - Aplicação da nanotecnologia para o desenvolvimento de novos revestimentos antimicrobianos baseados em compostos de origem vegetal (plant-based) para conservação pós-colheita de frutas e hortaliças
Beneficiário:Marcos David Ferreira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 23/14371-2 - Revestimentos nanocompósitos funcionalizados com óleos essenciais (OEs) encapsulados e não encapsulados.
Beneficiário:Ramon Peres Brexó
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Processo FAPESP: 18/22214-6 - Rumo à convergência de tecnologias: de sensores e biossensores à visualização de informação e aprendizado de máquina para análise de dados em diagnóstico clínico
Beneficiário:Osvaldo Novais de Oliveira Junior
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Temático
Processo FAPESP: 23/01567-6 - Microagulhas compósitas condutoras fabricadas por impressão 3D e aplicações em biossensores vestíveis
Beneficiário:Daniel Souza Corrêa
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 23/13428-0 - Microagulhas compósitas condutoras fabricadas por impressão 3D e aplicações em biossensores vestíveis
Beneficiário:Kelcilene Bruna Teodoro Costa
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Fixação de Jovens Doutores