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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Effect of dielectric microwave heating on the color and antiradical capacity of betanin

Texto completo
Autor(es):
Pires Goncalves, Leticia Christina [1] ; Di Genova, Bruno Martorelli [1] ; Doerr, Felipe Augusto [2] ; Pinto, Ernani [2] ; Bastos, Erick Leite [3]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed ABC, Ctr Ciencias Nat & Humanas, Santo Andre, SP - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, Dept Anal Clin & Toxicol, Sao Paulo - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Inst Quim, Dept Quim Fundamental, Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Engineering; v. 118, n. 1, p. 49-55, SEP 2013.
Citações Web of Science: 18
Resumo

The decomposition of betanin under dielectric heating (microwave irradiation, power: 25-200 W (3-24 kJ g(-1))) follows first-order kinetics with a rate constant similar to that obtained during conventional conduction heating (half-life < 2 min at 100 degrees C). Color coordinate analysis indicates that betanin is bleached upon thermal treatment, whereas beetroot juice and spray-dried beetroot powder tend to form colored decomposition products. The antiradical capacity of betanin decreases upon heating, but is still much higher than that of standard antioxidants such as ascorbic acid and trolox. Betalamic acid, a high capacity antiradical, was detected by mass spectrometry and second-derivative absorption spectroscopy in betanin samples submitted to thermal treatment. (C) 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 07/00684-6 - Síntese e aplicação de derivados de pigmentos de flores
Beneficiário:Erick Leite Bastos
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Apoio a Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 09/10372-7 - Uso de irradiação de microondas no acoplamento aldimínico entre ácido betalâmico e aminas/aminoácidos
Beneficiário:Bruno Martorelli Di Genova
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 07/59407-1 - Betalaínas semissintéticas como antioxidantes e pigmentos biocompatíveis
Beneficiário:Leticia Christina Pires Gonçalves
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto