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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Carotenoids from Byrsonima crassifolia: Identification, quantification and in vitro scavenging capacity against peroxyl radicals

Texto completo
Autor(es):
Mariutti, Lilian R. B. [1] ; Rodrigues, Eliseu [1] ; Mercadante, Adriana Z. [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Fac Food Engn, Dept Food Sci, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Journal of Food Composition and Analysis; v. 31, n. 1, p. 155-160, AUG 2013.
Citações Web of Science: 18
Resumo

The composition of carotenoids from murici fruit (Byrsonima crassifolia), a fruit native to North and Northeast regions of Brazil, was determined by high-performance liquid chromatography coupled to diode array and mass spectrometry detectors (HPLC-DAD-MS/MS). Sixteen compounds were found in murici and 13 carotenoids were identified or tentatively identified. The major carotenoids were (all-E)-lutein (17.3 +/- 1.2 mu g/g of dry weight) and (all-E)-zeaxanthin (3.5 +/- 0.2 mu g/g of dry weight). Xanthophylls were the predominant carotenoids in murici, representing 94% (w/w) of the total carotenoids. The carotenoid extract was shown to be a potent scavenger of peroxyl radical, being almost 13 times more potent than a-tocopherol. To the best of our knowledge, it is the first time that the detailed description of the carotenoid composition of murici is reported. (C) 2013 Elsevier Inc. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 12/20988-8 - Bioacessibilidade in vitro de carotenóides e de compostos fenólicos em emulsões: compostos formados e influência na capacidade antioxidante
Beneficiário:Adriana Zerlotti Mercadante
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 12/01506-2 - Bioacessibilidade in vitro de carotenoides e de compostos fenólicos de Byrsonima crassifolia em sistemas mimetizadores de alimentos: avaliação dos compostos químicos formados e influência na atividade desativadora de espécies reativas
Beneficiário:Lilian Regina Barros Mariutti
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado