Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Tropical fruit pulps decreased probiotic survival to in vitro gastrointestinal stress in synbiotic soy yoghurt with okara during storage

Texto completo
Autor(es):
Bedani, Raquel [1] ; Silva Vieira, Antonio Diogo [1] ; Rossi, Elizeu Antonio [2] ; Isay Saad, Susana Marta [1]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut, Dept Tecnol Bioquim Farmaceut, BR-05508000 Sao Paulo - Brazil
[2] Univ Estadual Paulista, Fac Ciencias Farmaceut, Dept Alimentos & Nutr, BR-14801902 Araraquara, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 55, n. 2, p. 436-443, MAR 2014.
Citações Web of Science: 31
Assunto(s):Produtos fermentados do leite   Polpa (fruto)   Frutas   Lactobacillus acidophilus
Resumo

The effect of mango and guava pulps on Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis Bb-12 viability in a soy yoghurt (SY) and on probiotic survival under simulated gastrointestinal conditions were investigated throughout 28 days of storage at 4 degrees C. The impact of fruit pulps on SY sensory acceptability was also assessed. Three formulations were produced from soymilk fermented with ABT-4 culture (La-5, Bb-12, and Streptococcus thermophilus) and supplemented with inulin and okara: SYC (control), SYM (with mango pulp), and SYG (with guava pulp). All formulations showed probiotic viabilities ranging from 8 to 9 log cfu/g, and fruit pulps did not affect the probiotic viabilities. However, the fruit pulps decreased probiotic survival significantly to simulated gastrointestinal stress. Acceptability was higher for SYM and this difference was significant at 21 days. Therefore, the improved acceptability of SY through the addition of fruit pulps might lead to a reduction in probiotic functionality. (C) 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 09/51169-0 - Desenvolvimento de um iogurte de soja probiótico enriquecido com cálcio e suplementado com inulina e farinha de okara: resistência dos probióticos in vitro e influência sobre os marcadores laboratoriais de risco para aterosclerose em humanos
Beneficiário:Susana Marta Isay Saad
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/51168-3 - Desenvolvimento de um iogurte de soja probiótico enriquecido com cálcio e suplementado com inulina e farinha de okara: resistência dos probióticos in vitro e influência sobre os marcadores laboratoriais de risco para aterosclerose em humanos
Beneficiário:Raquel Bedani Salvio
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado