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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Phase equilibrium data for systems composed of oregano essential oil compounds and hydroalcoholic solvents at T=298.2 K

Texto completo
Autor(es):
Capellini, Maria C. [1] ; Carvalho, Fernanda H. [1] ; Koshima, Cristina C. [1] ; Aracava, Keila K. [1] ; Goncalves, Cintia B. [1] ; Rodrigues, Christianne E. C. [1]
Número total de Autores: 6
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Dept Food Engn ZEA FZEA, Separat Engn Lab LES, BR-13635900 Pirassununga, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 1
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF CHEMICAL THERMODYNAMICS; v. 88, p. 61-71, SEP 2015.
Citações Web of Science: 11
Resumo

The deterpenation process of essential oils consists of terpene removal and a consequent concentration of oxygenated compounds, which increases the sensorial quality, the aromatic potential and the oxidative stability of the oil. Deterpenation of oregano (Origanum vulgare L., Lamiaceae) essential oil, which has been used extensively as a popular medication and as an antimicrobial, antifungal, antimutagenic and a powerful antioxidant agent, can be performed by (liquid + liquid) extraction using hydroalcoholic solvents. This research presents (liquid + liquid) equilibrium data for model systems composed of p-cymene, thymol, terpinen-4-ol and alpha-terpineol, some of the main components of oregano essential oil, using hydrous ethanol as the solvent with the water mass fraction ranging from 0.28 to 0.41 at T = (298.2 +/- 0.1) K. The results show that an increase in the hydration of the alcoholic solvent causes a negative influence on the values of the distribution coefficient for the three oxygenated compounds (thymol, terpinen-4-ol and alpha-terpineol), with an increase in solvent selectivity. An increase in the content of oxygenated compounds in the terpene-rich phase reduces their distribution coefficients and the selectivity values. In addition, binary interaction parameters were estimated correlating the experimental data using the NRTL and UNIQUAC thermodynamic models, and the global deviations were lower than 0.0060 for all systems, indicating that both molecular models show a good descriptive performance. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/02476-7 - Desterpenação de óleos essenciais por extração líquido-líquido: estudo experimental e simulação do processo
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/20789-0 - Fracionamento de óleos essenciais por extração líquido-líquido em coluna de discos rotativos perfurados: estudo experimental e simulação do processo
Beneficiário:Cristina Chiyoda Koshima
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 06/05973-3 - Deterpenação de óleos essenciais por extração líquido-líquido
Beneficiário:Christianne Elisabete da Costa Rodrigues
Linha de fomento: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 09/17271-1 - Estudo do equilíbrio líquido-líquido de sistemas compostos por componentes do óleo essencial de orégano e solvente alcoólico
Beneficiário:Maria Carolina Capellini
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica