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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Total Anthocyanin Content in Intact Acai (Euterpe oleracea Mart.) and Jucara (Euterpe edulis Mart.) Fruit Predicted by Near Infrared Spectroscopy

Texto completo
Autor(es):
de A. Teixeira, Gustavo H. [1] ; Lopes, Valquiria G. [2] ; Cunha Junior, Luis C. [3] ; Pessoa, Jose D. C. [2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Paulista, UNESP, Fac Ciencias Agr & Vet, Dept Prod Vegetal, BR-14884900 Sao Paulo - Brazil
[2] Empresa Brasileira Pesquisa Agr, Instrumentacao Agr, BR-13560970 Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Univ Sao Paulo, Fac Ciencias Farmaceut Ribeirao Preto, Dept Anal Clin Toxicol & Bromatol, BR-14040903 Sao Paulo - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: HORTSCIENCE; v. 50, n. 8, p. 1218-1223, AUG 2015.
Citações Web of Science: 1
Resumo

Acai (Euterpe oleraceae Mart.) and jucara (Euterpe edulis Mart.) palms are native to Brazil and these species are rich in anthocynanins. The methods applied to determine anthocyanins are time-consuming, generate chemical residues, and do not fit in modern on-line grading machines. As near infrared (NIR) spectroscopy has been used as a nondestructive method to determine anthocyanin, the objective of this study was to use NIR spectroscopy to predict total anthocyanin (TA) in intact acai and jucara fruits. Spectra were collected using a Fourier transform (FT)-NIR spectrophotometer in the diffuse reflectance (4,000-10,000 cm(-1)) and TA reference data were obtained using the Association of Official Analytical Chemists (AOAC) method. Different treatments were applied to spectra and spectral data sets were correlated with TA by using partial least squares (PLSs) regression algorithm. The global-PLS model obtained with acai and jucara spectra resulted in a root mean standard error of prediction (RMSEP) of 10.05 g-kg(-1). However, this model was not adequate for TA levels found in acai fruits, therefore individual models were developed. The acai-PLS model proved to be more adequate, as RMSEP was reduced to 3.56 g.kg(-1). On the other hand, the RMSEP obtained with the jucara-PLS model (6.59 g.kg(-1)) was almost the same of the global model. NIR spectroscopy can be used to adequately predict TA content in intact acai and jucara fruits and this method could be used as an analytical procedure to monitor their quality. (AU)

Processo FAPESP: 09/18602-1 - Desenvolvimento de uma metodologia utilizando a espectroscopia do infravermelho próximo (NIRS) para a seleção e classificação de frutos íntegros de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) e palmiteiro-jussara (Euterpe edulis Mart.)
Beneficiário:Gustavo Henrique de Almeida Teixeira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 08/51408-1 - Desenvolvimento de uma metodologia utilizando a espectroscopia do infravermelho próximo (NIRS) para a seleção e classificação de frutos íntegros de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) e palmiteiro-jussara (Euterpe edulis Mart.)
Beneficiário:Gustavo Henrique de Almeida Teixeira
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Jovens Pesquisadores
Processo FAPESP: 10/12529-8 - Seleção e classificação de frutos íntegros de açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) e palmiteiro-juçara (Euterpe edulis Mart.) utilizando a espectroscopia do infravermelho próximo (NIRS)
Beneficiário:Valquiria Garcia Lopes
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico