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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Comparative effects of high isostatic pressure and thermal processing on the inactivation of Rhizomucor miehei protease

Texto completo
Autor(es):
de Castro Leite Junior, Bruno Ricardo [1] ; Lima Tribst, Alline Artigiani [1, 2] ; Cristianini, Marcelo [1]
Número total de Autores: 3
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Sch Food Engn, Dept Food Technol, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Ctr Studies & Res Food NEPA, BR-13083852 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY; v. 65, p. 1050-1053, JAN 2016.
Citações Web of Science: 6
Resumo

This study compared the inactivation of the proteolytic (PA) and milk-clotting (MCA) activities of Rhizomucor miehei protease by high isostatic pressure (HIP) up to 600 MPa/20 min/25 degrees C and by a thermal process (TP) up to 72.0 degrees C/30 min. Pressures above 300 MPa caused a loss of enzyme activity, MCA being expressively more affected than PA. The inactivation of the protease showed a nonlinear behavior, converging to a two-component system model (stable and labile fractions). The stable fraction represents higher activity for PA and the labile for MCA. The D-values for stable PA (3.35 +/- 0.42 min for HIP and 5.58 +/- 0.48 min for TP) and labile MCA (0.34 +/- 0.04 min for HIP and 0.47 +/- 0.04 min for TP) were significantly lower for the HIP processed enzyme, highlighting the effectiveness of the process in inactivating this enzyme. Therefore, the results highlight HIP at 600 MPa as an optional process to inactivate R. miehei protease (without the use of heat), being more effective than the thermal process. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 12/13509-6 - Aplicação da tecnologia de alta pressão na modificação de enzimas utilizadas na fabricação de queijos
Beneficiário:Marcelo Cristianini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 14/17782-4 - Efeito do processamento de alta pressão isostática em enzimas coagulantes do leite
Beneficiário:Bruno Ricardo de Castro Leite Júnior
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado