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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

FREEZE-DRYING FOR MICROENCAPSULATION OF TURMERIC OLEORESIN USING MODIFIED STARCH AND GELATIN

Texto completo
Autor(es):
Malacrida, Cassia Roberta [1] ; Ferreira, Sungil [2] ; Cireli Zuanon, Larissa Angelica [2] ; Nicoletti Telis, Vania Regina [2]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Sao Paulo State Univ UNESP, Dept Biol Sci, BR-19806900 Assis, SP - Brazil
[2] Sao Paulo State Univ UNESP, Dept Food Engn & Technol, Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION; v. 39, n. 6, p. 1710-1719, DEC 2015.
Citações Web of Science: 7
Resumo

The aims of this study were to assess the turmeric oleoresin microencapsulation by freeze- drying with modified starch/gelatin and to evaluate its stability during storage at different temperatures and light. Encapsulated turmeric oleoresin w stored at - 20, 25 and 60C, in the absence of light, and at 25C in the presence of light, and analyzed over a period of 6 weeks for curcumin and total phenolic contents and color. The different concentrations of wall material showed no significant effect on the curcumin retention. The best conditions for microencapsulation of turmeric oleoresin were: wall material composed of 30 g/100 g of modified starch + 1 g/100 g gelatin and mechanical homogenization. Encapsulated material was more stable during storage at - 20C and less stable at 25C in the presence of light. (AU)

Processo FAPESP: 10/20731-1 - Otimização da etapa de emulsificação na microencapsulação de oleoresina de cúrcuma em matrizes de gelatina/maltodextrina e gelatina/amido modificado
Beneficiário:Sungil Ferreira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 09/16847-7 - Estabilidade da oleoresina de cúrcuma (Curcuma longa L.) microencapsulada em matrizes de gelatina, maltodextrina e amido modificado
Beneficiário:Cassia Roberta Malacrida Mayer
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Pós-Doutorado
Processo FAPESP: 10/09614-3 - Efeito das propriedades físico-químicas das matrizes encapsulantes e da aplicação de ultrassom na estabilidade da oleoresina de cúrcuma (Curcuma longa L.) microencapsulada
Beneficiário:Vânia Regina Nicoletti Telis
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/04269-6 - Microencapsulação de Oleoresina de Cúrcuma (Curcuma longa L.) em Matrizes de Gelatina, Goma Arábica e Colágeno Hidrolisado
Beneficiário:Larissa Angélica Cirelli Zuanon Sardella
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado