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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Saccharification of ozonated sugarcane bagasse using enzymes from Myceliophthora thermophila JCP 1-4 for sugars release and ethanol production

Texto completo
Autor(es):
Pereira, Josiani de Cassia [1] ; Travaini, Rodolfo [2] ; Marques, Natalia Paganini [3] ; Bolado-Rodriguez, Silvia [2] ; Bocchini Martins, Daniela Alonso [3]
Número total de Autores: 5
Afiliação do(s) autor(es):
[1] UNESP Univ Estadual Paulista, IBILCE, Dept Biol, Rua Cristovao Colombo 2265, BR-15054000 Sao Jose Do Rio Preto, SP - Brazil
[2] Univ Valladolid UVa, Dept Chem Engn & Environm Technol, Calle Doctor Mergelina S-N, Valladolid 47005 - Spain
[3] UNESP Univ Estadual Paulista, IQ, Dept Biochem & Chem Technol, Rua Prof Francisco Degni 55, BR-14800060 Araraquara, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: Bioresource Technology; v. 204, p. 122-129, MAR 2016.
Citações Web of Science: 14
Resumo

The saccharification of ozonated sugarcane bagasse (SCB) by enzymes from Myceliophthora thermophila JCP 1-4 was studied. Fungal enzymes provided slightly higher sugar release than commercial enzymes, working at 50 degrees C. Sugar release increased with temperature increase. Kinetic studies showed remarkable glucose release (4.99 g/L, 3% w/w dry matter) at 60 degrees C, 8 h of hydrolysis, using an enzyme load of 10 FPU (filter paper unit). FPase and beta-glucosidase activities increased during saccharification (284% and 270%, respectively). No further significant improvement on glucose release was observed increasing the enzyme load above 7.5 FPU per g of cellulose. Higher dry matter contents increased sugars release, but not yields. The fermentation of hydrolysates by Saccharomyces cerevisiae provided glucose-to-ethanol conversions around to 63%. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 11/19554-0 - Prospecção de fungos filamentosos termofílicos produtores de celulases e aplicação das enzimas na sacarificação do bagaço de cana-de-açúcar
Beneficiário:Daniela Alonso Bocchini
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 11/12794-6 - Isolamento e seleção de fungos filamentosos termofílicos/termotolerantes produtores de celulases e xilanases e aplicação dos extratos enzimáticos na sacarificação do bagaço de cana-de-açúcar
Beneficiário:Josiani de Cassia Pereira
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Mestrado