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(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Exploring the selectivity of supercritical CO2 to obtain nonpolar fractions of passion fruit bagasse extracts

Texto completo
Autor(es):
Vigano, Juliane [1] ; Coutinho, Janclei P. [2] ; Souza, Danilo S. [2] ; Baroni, Naiara A. F. [3] ; Godoy, Helena T. [2] ; Macedo, Juliana A. [3] ; Martinez, Julian [1]
Número total de Autores: 7
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Estadual Campinas, Dept Food Engn, Coll Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[2] Univ Estadual Campinas, Dept Food Sci, Coll Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
[3] Univ Estadual Campinas, Dept Food & Nutr, Coll Food Engn, R Monteiro Lobato 80, BR-13083862 Campinas, SP - Brazil
Número total de Afiliações: 3
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: JOURNAL OF SUPERCRITICAL FLUIDS; v. 110, p. 1-10, APR 2016.
Citações Web of Science: 20
Resumo

The contents of tocols, unsaturated fatty acids and carotenoids make the passion fruit bagasse an interesting source for extraction. In this study the selectivity of supercritical carbon dioxide (SC-CO2) as solvent was explored to obtain extract fractions concentrated in such compounds from passion fruit bagasse. The study was divided into two stages. The first stage identified the conditions of temperature and pressure that achieved extracts with different chemical compositions. In the second stage, such conditions were applied in a sequential supercritical fluid extraction (SFE) process composed by three steps (60 degrees C and 17 MPa; 50 degrees C and 17 MPa; e 60 degrees C and 26 MPa). Only the first step recovered tocols, the second step extracted fatty acids without tocols and low carotenoid content, and the third step concentrated carotenoids. The sequential SFE process achieved extracts 1.5 and 5.8 times more concentrated in tocols and carotenoids, respectively, than the single-stage condition that achieved bigger global yield (40 degrees C, 35 MPa). (C) 2015 Elsevier B.V. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 14/00372-8 - Extração sequencial de compostos bioativos de subprodutos industriais de maracujá-azedo (Passiflora edulis f. flavicarpa) utilizando fluidos pressurizados
Beneficiário:Juliane Viganó
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado
Processo FAPESP: 13/02203-6 - Construção de unidades de extração, formação de partículas e reações químicas com fluidos pressurizados
Beneficiário:Julian Martínez
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular