Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Co-occurrence and distribution of deoxynivalenol, nivalenol and zearalenone in wheat from Brazil

Texto completo
Autor(es):
Calori-Domingues, Maria Antonia [1] ; Gil Bernardi, Carolina Maria [1] ; Nardin, Mariana Sartori [1] ; de Souza, Glaucia Vendramini [1] ; Ribeiro dos Santos, Fernanda Gregorio [1] ; Stein, Mirella de Abreu [1] ; da Gloria, Eduardo Micotti [1] ; dos Santos Dias, Carlos Tadeu [2] ; de Camargo, Adriano Costa [1]
Número total de Autores: 9
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, Dept Agrifood Ind Food & Nutr, Piracicaba - Brazil
[2] Univ Sao Paulo, Luiz de Queiroz Coll Agr, Dept Exact Sci, Piracicaba - Brazil
Número total de Afiliações: 2
Tipo de documento: Artigo Científico
Fonte: FOOD ADDITIVES & CONTAMINANTS PART B-SURVEILLANCE; v. 9, n. 2, p. 142-151, JUN 2016.
Citações Web of Science: 23
Resumo

Fusarium mycotoxins deoxynivalenol (DON), nivalenol (NIV) and zearalenone (ZEN) were investigated in wheat from the 2009 and 2010 crop years. Samples (n=745) from commercial fields were collected in four wheat producing regions (WPR) which differed in weather conditions. Analyses were performed using HPLC-DAD. Contamination with ZEN, DON and NIV occurred in 56, 86 and 50%, respectively. Also, mean concentrations were different: DON=1046 mu gkg(-1), NIV<100 mu gkg(-1) and ZEN=82 mu gkg(-1). Co-occurrence of ZEN, DON and NIV was observed in 74% of the samples from 2009 and in 12% from 2010. Wet/cold region WPR I had the highest mycotoxin concentration. Wet/moderately hot region WPR II had the lowest mycotoxin levels. Furthermore, the mean concentration of each mycotoxin was higher in samples from 2009 as compared with those from 2010. Precipitation during flowering or harvest periods may explain these results. (AU)

Processo FAPESP: 09/09912-7 - Micotoxinas em trigo produzido no Brasil: ocorrência e correlação com região de produção
Beneficiário:Maria Antonia Calori
Modalidade de apoio: Auxílio à Pesquisa - Regular
Processo FAPESP: 10/09565-2 - Ocorrência de zearalenona em trigo produzido no Brasil
Beneficiário:Gláucia Vendramini de Souza
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 10/02088-4 - Micotoxinas em trigo produzido no Brasil: ocorrência e correlação com região de produção
Beneficiário:Mariana Sartori Nardin
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Programa Capacitação - Treinamento Técnico
Processo FAPESP: 11/20489-9 - Ocorrência de zearalenona em trigo produzido no Brasil: safra 2010
Beneficiário:Mirella de Abreu Stein
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Iniciação Científica
Processo FAPESP: 12/17683-0 - Radiação gama como ferramenta de segurança microbiológica em resíduos agroindustriais e seu efeito nas propriedades antioxidantes avaliadas por testes in vitro e sistemas modelo
Beneficiário:Adriano Costa de Camargo
Modalidade de apoio: Bolsas no Brasil - Doutorado