Busca avançada
Ano de início
Entree
(Referência obtida automaticamente do Web of Science, por meio da informação sobre o financiamento pela FAPESP e o número do processo correspondente, incluída na publicação pelos autores.)

Trends in antimicrobial food packaging systems: Emitting sachets and absorbent pads

Texto completo
Autor(es):
Otoni, Caio G. [1, 2] ; Espitia, Paula J. P. [3, 4] ; Avena-Bustillos, Roberto J. [5] ; McHugh, Tara H. [5]
Número total de Autores: 4
Afiliação do(s) autor(es):
[1] Univ Fed Sao Carlos, Dept Mat Engn, PPG CEM, Rod Washington Luis, Km 235, BR-13565905 Sao Carlos, SP - Brazil
[2] Embrapa Instrumentacao, Natl Nanotechnol Lab Agribusiness, Rua 15 Novembro 1452, BR-13560979 Sao Carlos, SP - Brazil
[3] Observ Caribe Colombiano Res Inst, Food Res Div, Calle Guerrero 29-02, Cartagena De Indias - Colombia
[4] Univ Sinu, Nutr & Dietet Sch, Food Sci Lab, Cartagena De Indias - Colombia
[5] ARS, Hlth Proc Foods Res, Western Reg Res Ctr, USDA, 800 Buchanan St, Albany, CA 94710 - USA
Número total de Afiliações: 5
Tipo de documento: Artigo de Revisão
Fonte: Food Research International; v. 83, p. 60-73, MAY 2016.
Citações Web of Science: 60
Resumo

Active antimicrobial packaging interacts with packaged food and headspace to reduce, retard, or even inhibit the growth of spoilage and pathogenic microorganisms. Sachets and pads are one of the most successful applications of active food packaging. This review discusses recent developments of antimicrobial active packaging focused exclusively on emitting sachets and absorbent pads, including elaboration techniques, characterization methods, and applications for food preservation purposes. Advantages, drawbacks, and future trends are also discussed, as well as the antimicrobial compounds incorporated in emitting sachets and absorbent pads, including ethanol, chlorine dioxide, a variety of plant essential oils and their main active compounds, and nanoparticles. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved. (AU)

Processo FAPESP: 14/23098-9 - Estudo e otimização de biocompósitos poliméricos comestíveis formulados com resíduos do processamento de frutas e hortaliças e reforçados com fibras vegetais
Beneficiário:Caio Gomide Otoni
Linha de fomento: Bolsas no Brasil - Doutorado Direto